1 mei 2020 Meer nieuws

Zuid-Amerikaanse bloemenkwekers hopen op goede Moederdag

Zuid-Amerika is een van de belangrijkste exportbestemmingen voor de Nederlandse bloembollenexport. De vraag is hoezeer corona effect zal hebben op de omzetcijfers van dit jaar. Voor de verkoop op Moederdag draaien bloemenkwekers normaal gesproken hun 'topomzet'.

Zowel voor de kwekerij als de export hangt hier veel van af. De Nederlandse exporteurs die Greenity sprak, vertellen een vergelijkbaar verhaal. Corona heeft bloemenkwekerijen in Zuid-Amerikaanse landen als Mexico, Chili, Costa Rica, Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië flink geraakt. Een groot deel van de bloemenproductie is bedoeld voor de export naar retailketens in Noord-Amerika. Doordat deze afnemers hun orders grotendeels cancelden, kelderde de omzet dramatisch. Kwekers lieten kassen vol bloemen uitbloeien en moesten een deel van hun personeel ontslaan. In Mexico, waar een belangrijk deel van de bloemenproductie is bestemd voor de lokale markt, was de situatie nog lastiger. Bloemen worden in dit land vooral gebruikt door hotels, horeca en kerken, maar nu alles gesloten is, is de vraag volledig weggevallen. Nogal wat bloemenkwekers vragen hun Nederlandse exporteurs dan ook om uitstel van betaling, korting of annulering van orders.

Goede hoop, maar het blijft spannend

Toch lijkt er weer wat licht te gloren aan de horizon. Traditioneel is Moederdag (10 mei) de belangrijkste feestdag voor de Zuid-Amerikaanse bloemenkwekerijen, dan draaien ze de beste omzet van het hele jaar. Lange tijd leek het erop dat de markt niet op tijd zou aantrekken om een goede Moederdag te kunnen draaien, maar langzamerhand lijkt het tij te keren. Voor supermarktketens is de bloemenverkoop voor Moederdag interessant omdat ze hiermee een flinke impuls aan hun omzet kunnen geven.

Zo’n twee weken voor Moederdag komen de orders voorzichtig op gang. Exporteurs en kwekers hebben goede hoop, maar ‘het gaat erom spannen’. De verwachting is sowieso dat Zuid-Amerikaanse bloemenkwekers minder bollen gaan bestellen voor het nieuwe broeiseizoen. En ze zullen hun bestellingen pas na Moederdag gaan plaatsen, als ze beter weten hoe ze ervoor staan.

Meer weten? Lees het volledige artikel in editie 66 van Greenity, die 8 mei verschijnt.