2 september 2019 Meer nieuws

Zoveel kleurnuances in dahlia

Het is nog volop dahliatijd en dat is in de KAVB-keuringszaal goed te merken. Inzender H.A. van Eeuwijk liet maandag 2 september in Lisse een fraaie doorsnee zien van het sortiment dat beschikbaar is en op termijn komt.

Neem de felroze ‘Cheerio’, die aan het einde van de bloemblaadjes een fraai contrasterende witte punt heeft. Of de oranje met gele decoratieve ‘Myrthe’. Onder de nieuwigheden bevond zich zaailing 2-16 (foto rechts), die opvalt door de vele kleurnuances die in deze decoratieve noviteit zitten: lila, roze, geel, oranje, het komt allemaal voor. En naarmate de bloei vordert, veranderen die kleuren weer.

Tal van zomerbloeiers

Niet alleen dahlia’s zijn er nog volop, ook tal van andere zomerbloeiers waren in de KAVB-keuringszaal te zien. Zo kwam Jan M. van Dijk met Lycoris radiata (foto boven) naar Lisse, een op Nerine gelijkende soort, die opvalt door de enorm lange meeldraden. Ook weinig te zien: Hippeastrum reticulata: wit met een roze tekening op de binnenzijde van de bloembladen.

Sjaak de Groot baarde onlangs al opzien met Lycoris shaanxiensis, die hij ook deze week laat zien. De kleur is zachtgeel. Deze soort komt van oorsprong uit de Chinese provincie Shanxi. De Groot showde ook Cosmos atrosanguineus (foto linksonder), een nauw aan Dahlia verwant gewas, dat als bijzonder kenmerk heeft, dat het ruikt naar chocola. Ook toonde hij een bloeiende Colchicum die sterk overeenkomt met de cultivar ‘General Grant’.

Zaailingen van Crocosmia

Kwekerij Davelaar zette diverse nieuwe zaailingen neer van Crocosmia, waaronder een helderoranje snijtype (foto rechtsonder), maar ook een rode selectie die laag blijft. Wellicht interessant voor toepassing in de lage border. Marius Kesteloo was present met Tritonia disticha, terwijl André Weijers een aantal kleurvarianten liet zien van Lycoris.

Vletter & den Haan attendeerde de bezoeker op een fraaie variatie in lelie, met nieuwe aanwinsten als de gele OT-hybride ‘Robella’ en de witte ‘Chablis’, de LOO-hybride 14-001 en de gele LA-hybride CG 14-28.