4 oktober 2019 Meer nieuws

Zonnewarmteproject Tesselaar start

Het zonnewarmteproject bij Tesselaar Freesia in Heerhugowaard is vandaag geopend. Het meet 9.300 m2 aan zonthermische panelen, die per jaar circa 5.000 MWh aan warmte leveren.

Eind vorig jaar is het project al opgeleverd, maar het bedrijf werd begin juni - vlak voor de opening - getroffen door een windhoos. Inmiddels zijn de kassen weer hersteld, de zonnewarmte-installatie liep weinig averij op. De opening is vandaag gevierd met de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (Economie en Landbouw), Peter Raven namens Glastuinbouw Nederland en Monique Stam, wethouder van gemeente Heerhugowaard.

Gelijk aan verbruik 300 huishoudens

De hoeveelheid warmte die de panelen opwekken, is vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa € 3 miljoen gemoeid. Eigenaar Pip Tesselaar begon met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 met onderzoek naar het verduurzamen van hun freesiateelt. Met het zonthermiesysteem heeft het bedrijf het hele jaar door warm water om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer wordt met een warmte-koude-opslag (WKO) in de grond opgeslagen.