16 maart 2020 Meer nieuws

‘Zonder steun vallen bedrijven bij bosjes om’

Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan, verwacht veiling Royal FloraHolland. Door het wegvallen van vraag zijn de prijzen zeer laag en is er zelfs ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten.

Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland: “De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf”.

Sierteelt in stand houden

Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt, betekent dat - als steun uitblijft - het einde voor heel veel sierteeltbedrijven. Royal FloraHolland zet alles op alles om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar de sector heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden.