5 augustus 2019 Meer nieuws

Zomerse sfeer in KAVB-keuringszaal

Wie goed om zich heen kijkt, ziet in deze tijd van het jaar volop kleur. In de KAVB-keuringszaal in Lisse is dat op 5 augustus niet anders. En soms zijn de kleuren verrassend.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de paarse variant van Bessera elegans, die werd geshowd door Eric Breed. Van dit Mexicaanse bolgewas is vooral de oranjerode selectie bekend. Er blijken echter meer kleuren beschikbaar te zijn, waaronder de paarse. Ook een meer rode en een roze met witte zijn via het internet te vinden. In volle bloei stond bij dezelfde inzender Urginea maritim, die een bloeiaar vormt die doet denken aan Eremurus, maar dan minder lang.

Hoofdkleuren Eucomis

De hoofdkleuren binnen Eucomis zijn vooral wit, crème en groen. Slechts enkele soorten hebben de kleur paarsrood in zich, maar deze soorten zijn relatief kort van lengte. Door veredeling zijn lengte en kleur wel te combineren, zo liet Chr. van der Salm zien. Hij is al vele jaren bezig om met Eucomis montana te kruisen. Hij zette een aantal selecties op tafel waar E. montana was gekruist met E. pallidiflora. Dat leverde onder meer een selectie op met paarse bloemen (foto rechts). Van de Salm benadrukte dat het hier om zaailingen gaat die voor het eerst bloeien. Hij verwacht dat de komende jaren ze in lengte zullen toenemen.

Behalve deze selecties showde hij ook enkele forsere stelen en juist veel kleinere typen. Dat maakt duidelijk dat binnen Eucomis door veredeling de variatie flink is te verbreden.

Gladiolen

Van der Salm zette tevens enkele gladiolenselecties neer, die afkomstig zijn uit zijn eigen veredelingsprogramma. Hij heeft ingezet op kleurrijke typen met een grote groeisnelheid en een wat geringere lengte dan de grootbloemigen. Flowerboost uit Noordwijkerhout teelt inmiddels een deel van de aanwinsten van Van der Salm voor de bloementeelt onder de naam MidiOlá.

In de groep grootbloemige gladiolen maakte Snoek Breeding indruk met drie eigen selecties. De eerste is de warmoranje AG 823-1 (foto linksonder), die in het hart geel van kleur is. Meer egaal oranjerood van kleur is AH 869-1, terwijl de crèmewitte ‘Flevo Cheers’ opvalt door de geruffelde bloem, waarin een paar fijne streepjes lila te vinden zijn.

Tritonia

Marius Kesteloo liet een goed gevulde vaas zien met Tritionia disticha (foto rechtsonder). Dit bolgewas komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en bloeit in de zomer volop. Aardige bijkomstigheid is dat dit gewas winterhard is en dus gewoon vast kan blijven staan.

Scadoxus

Ten slotte maakte Sjaak de Groot indruk met Scadoxus multiflorus ssp katherinae (foto boven). Dit bolgewas komt van oorsprong voor langs de oostkust van Zuid-Afrika en valt op door de combinatie van de roodoranje bloemen en het frisgroene blad.