3 september 2019 Meer nieuws

Zoektocht naar ideeën waterinnovaties begonnen

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank zijn op zoek naar innovaties voor de ‘Waterinnovatieprijs 2019’. Indienen kan tot 7 oktober.

Langdurige droogte, wateroverlast door hoosbuien, de dreigingen en kansen van de digitale transformatie. Welke innovatieve oplossingen zijn er voor deze uitdagingen? Om hun werk zo goed en efficiënt mogelijk te doen, zoeken de waterschappen naar innovaties via deze Waterinnovatieprijs. 

Nieuwe categorie en aanmoedigingsprijs

De Waterinnovatieprijs wordt uitgereikt in vier categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Digitale transformatie’. Die laatste categorie is nieuw. ‘Om alle kansen te grijpen die de informatiesamenleving de waterschappen biedt, zullen de waterschappen moeten leren zich sneller aan te passen aan de voortdurende veranderingen in de digitale wereld. Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen zijn daarom van harte welkom.’ Naast de reguliere categorieën is er dit jaar ook een nieuwe aanmoedigingsprijs: ‘de Dromenvanger’. Die is voor frisse, vernieuwende ideeën die nog niet in ontwikkeling zijn.

Deadline 7 oktober

Van 2 september tot 7 oktober kunnen innovatieve projecten worden ingediend via de website van de Waterinnovatieprijs. De inzendingen worden door een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, beoordeeld op hun innovatieve, duurzame karakter en haalbaarheid als business-case.

December winnaar bekend

De genomineerden worden dit jaar op het Deltacongres van 14 november in Goes bekend gemaakt, waarna het publiek de kans krijgt op hun favoriete innovatie te stemmen voor de Publieksprijs. De prijsuitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats op het Waterinnovatiefestival op 12 december in Utrecht.

Agrarisch project was vorig jaar een van de winnaars

Vorig jaar won het project ‘Boeren aan het roer’ in de categorie 'Voldoende water'. Dit was een praktijkproef met drukdrainage (55 ha en 7 betrokken boeren), waarbij de boeren in het veenweidegebied zelf het gewenste grondwaterpeil instellen.