12 april 2019 Meer nieuws

Zoektocht naar beste bollengrond van Nederland

De Soil Your Undies Challenge Nederland gaat woensdag 17 april van start. Tulpenkweker Boer Tom begraaft die dag een onderbroek op zijn bloembollenperceel. De KAVB vraagt met de challenge aandacht voor het belang van een rijk bodemleven en geeft 25 onderbroeken gratis weg.

Bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen bloembollen tegen ziekten en plagen, en dragen bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO₂ in de bodem. De KAVB heeft daarom de Soil Your Undies Challenge uit Canada naar Nederland gehaald. Ook particulieren kunnen meedoen, in hun achtertuin of schooltuin. Boer Tom verzorgt op 17 april de aftrap op zijn eigen bloembollenperceel in Nieuwe-Niedorp samen met leerlingen van het Clusius College.

Meedoen

De eerste 25 vakgenoten die zich melden om mee te doen aan de challenge, krijgen een onderbroek toegestuurd. Aanmelden kan bij het secretariaat van de KAVB via kavb@kavb.nl.

Wat is de bedoeling?

Begraaf in de week van 17 tot en met 24 april een 100% katoenen onderbroek verticaal in de bodem. Graaf de onderbroek twee maanden later weer op en ontdek in hoeverre deze nog intact is. Als er sprake is van een gezond bodemleven zal er weinig van over zijn. Kunt u de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor en is grondverbetering nodig.

Deel uw ervaringen

Via zijn foto of video met onderbroek op social media (#bestegrond, #SoilYourUndies2019NL) deelt, dingt mee naar de Undies Award en andere prijzen. Graaf de onderbroek op in de week van 17 tot en met 23 juni en deel de ervaring. Een vakkundige jury zal zich over alle inzendingen buigen. Kijk voor meer info op www.facebook.com/BesteGrond. Volg de challenge ook via Instagram en Twitter (@BesteGrond).

Foto: Kick-off van de Soil Your Undies Challenge 2019 Nederland op de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen met de leerlingen van het Clusius College.