3 mei 2022 Meer nieuws

Zoeken naar verband hartritmestoornis en gewasbescherming

Het onderzoek Circular naar een mogelijk verband tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en hartritmestoornissen van professor Bianca Brundel gaat in september van start. Brundel roept iedereen die met middelen werkt op mee te doen. Vrijdagavond is er een webinar over het onderzoek.

Brundel is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Amsterdam. Ze onderzoekt of er in de praktijk een verband is tussen het gebruik van middelen en hartritmestoornissen. Uit laboratoriumonderzoek komen namelijk aanwijzingen in die richting. Daarom zoekt ze voor haar onderzoek vooral deelnemers die in de land- en tuinbouw werken en mensen die in de buurt van akkerbouw- en bollenpercelen wonen.

Meer hartritmestoornissen

Burgerinitiatief Meten=Weten doet mee aan het onderzoek en werkt samen met Brundel. Aan Circular werken verder Erasmus MC, UMC Utrecht, WUR, de Saxion Hogeschool en diverse bedrijven mee. In Nederland lijden 345.000 mensen aan hartritmestoornissen. Dat aantal breidt volgens Brundel jaarlijks uit.

Webinar

Wie mee wil doen, kan terecht op de site van de Stichting AFIP. Die stichting brengt patiënten met boezemfibrilleren en onderzoekers bij elkaar. Voor meer informatie over het onderzoek is vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur het webinar bij te wonen via Zoom.