13 juni 2018 Meer nieuws

Ziekzoeker IRIS wint innovatieprijs GreenTech

De zogeheten scoutrobot IRIS won 12 juni de innovatieprijs op tuinbouwtechniekbeurs GreenTech in de RAI in Amsterdam. De robot is gemaakt door de drie bedrijven Metazet-Formflex, Ecoation en Micothon. Door de kunstmatige intelligentie kan de robot ziektebeelden van allerlei gewassen leren en vervolgens herkennen.

Ook te gebruiken in de bloembollensector

Op de beurs is de robot met de sensoren en camera’s te zien als een buisrailwagen voor in de kas, klaar om bijvoorbeeld tomaten of paprika’s te scannen. Het bedrijf achter de sensortechniek Ecoation stelt dat het apparaat ook in bloembollen of planten te gebruiken is. Als de teler aangetaste planten aan de robot laat zien en ‘leert’ welke ziekte het is, kan de robot de rest van het gewas onderzoeken. Behalve op een buisrailwagen, kan de kop met sensoren ook achter de trekker of in de hand door het gewas.

Eens per dag een rapport

De robot kijkt naar de chemische veranderingen in de plant. Een zieke of door insecten belaagde plant reageert altijd door veranderingen in de chemie. Bij ieder probleem is de reactie anders. De robot leert welke veranderingen er zijn in de plant en stelt zo vast wat er aan de hand is. De teler krijgt eens per dag een rapport en kan zo – eventueel plaatsspecifiek – ingrijpen.