23 april 2019 Meer nieuws

KAVB: 'Zembla-uitzending donderdag poging tot stemmingmakerij'

Komende donderdag, 25 april, zendt tv-programma Zembla het item uit over de blootstelling van omwonenden van bollenvelden aan gewasbeschermingsmiddelen.

Op de website is een aankondiging over de uitzending te lezen. De uitzending ‘Bollengif in babyluiers' van Zembla is donderdag 25 april om 21.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Op donderdag 2 mei wordt de uitzending herhaald om 10.10 uur. In de uitzending is de vraag onderzocht  of de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen beschermt.

De KAVB geeft aan dat ze contact heeft gehad met Zembla in de aanloop naar de uitzending. Samen met LTO heeft ze ook vragen van de Zembla-redactie beantwoord. André Hoogendijk, adjunct-directeur bij de KAVB: “Telers willen zelf geen interviews geven aan Zembla. Dat begrijpen wij en vinden wij ook verstandig. Telers zijn bij eerdere uitzendingen ernstig in hun vertrouwen geschaad door het knip- en plakwerk van Zembla. We weten dat Zembla alleen quotes zoekt die passen bij hun vooraf bedachte versie van het verhaal."

Geen nieuwe informatie verwacht

Inhoudelijk is alle informatie over het onderzoek van het RIVM inmiddels bekend, aldus Hoogendijk en hij zegt daarover: "Voor alle partijen is het positief dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid van telers of omwonenden. Voor de kijkcijfers is dat wel een tegenvaller. We verwachten van de uitzending van Zembla alleen een poging tot stemmingmakerij, maar geen nieuwe informatie.”