23 juli 2019 Meer nieuws

Zeeuwse telers leveren 8 ton aan middelen in

Bij de actie ‘Bezem door de middelenkast’ is in Zeeland sinds december 2018 bijna 8.000 kg aan middelen ingeleverd bij de depots voor klein gevaarlijk afval. Meer dan 250 telers grepen de kans om middelen die niet meer zijn toegelaten of die ze niet meer gebruikten af te voeren.

De actie is een initiatief van het project ‘Schoon Water Zeeland’, waarin overheden, watersector en agrariërs samen werken aan schoner oppervlakte- en grondwater in de provincie. De actie werd gecoördineerd door CLM en ondersteund door adviseurs van CZAV, van Iperen, van Overloop, van Wesemael en van den Hemel.

Met een adviseur door de middelenkast

Binnen ‘Schoon Water Zeeland’ werden telers gestimuleerd hun niet-gebruikte middelen op goede wijze af te voeren. Nadat een teler zich had aangemeld voor de actie, kwam een bedrijfsadviseur langs om de middelen in de kast na te lopen. Er hebben zich in totaal 425 telers aangemeld, waarvan 255 telers middelen hadden om in te leveren. Met een bewijs van deelname konden zij terecht bij hun lokale milieustraat van de Zeeuwse Reinigingsdienst om de middelen anoniem en kosteloos in te leveren.

De bezemactie is een herhaling van de actie in 2015/2016. Toen is meer dan 13.000 kg ingeleverd bij de milieustraten.

Schoon Water Zeeland

Schoon Water Zeeland heeft als doel het gebruik van chemische middelen te verminderen. Het is een initiatief van Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en ZLTO. CLM en Delphy verzorgen de uitvoering.

Kijk voor meer informatie op de website van Bezem door de middelenkast.