30 juli 2020 Meer nieuws

Zeer grote brand woedde bij Wit Flowerbulbs

In alle vroegte is het bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs in 't Veld vanochtend getroffen door een grote brand. Twee schuren zijn afgebrand, drie andere schuren en het woonhuis zijn gespaard gebleven.

Even na 06.00 uur kwam de melding van de brand binnen bij de hulpdiensten. Het bedrijf zit aan De Moerbeek in ’t Veld en is gespecialiseerd in de teelt, preparatie en broei van tulpen. De brandweer werd massaal ingezet en schaalde de brand hoog op. Er werd ook geblust vanuit een hoogwerker.

De twee afgebrande schuren staan naast elkaar. Hier achter liggen nog twee schuren. Die zijn gespaard gebleven, maar hebben wellicht wel waterschade, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord die vanochtend even ter plaatse was. Even dreigden de 250 kuubskisten die op het terrein staan ook vlam te vatten, maar dat werd door de brandweerlieden voorkomen. De woordvoerder geeft aan dat er gelukkig geen persoonlijk letsel heeft plaatsgevonden. "In de voorste twee schuren stond vooral materiaal, kisten, heftruck, machines en wat voorraad."

Brand meester

De brandweer was de brand om 08.45 uur brand meester. Ze verwacht echter dat het nablussen van de brand nog enige uren duurt. Dit kan ook nog rook- en stankoverlast veroorzaken. Er kwam veel rook vrij bij de grote brand en die rook was in de wijde omtrek te zien, aldus een woordvoerder van de gemeente Hollands Kroon.

Onderzoek naar roetdeeltjes

De Veiligheidsregio NHN roept omwonenden die last hebben van de rook dan ook op om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Veehouderijbedrijven in de omgeving wordt geadviseerd om hun vee binnen te houden omdat roetdeeltjes in de weilanden kunnen neerslaan. De omgevingsdienst onderzoekt momenteel watvoor roetdeeltjes er zijn verspreid en tot waar dat is gebeurd. "De twee schuren bevatten zonnepanelen en daar zijn roetdeeltjes van vrijgekomen", aldus de woordvoerder van Hollands Kroon.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. 

Op de site van Hart van Nederland staat een film van de brand.