9 september 2021 Meer nieuws

Xylella-beperkingen rozemarijn opgeheven

De NVWA heeft voor rozemarijn alle beperkende maatregelen ten aanzien van Xylella opgeheven. Er zijn geen besmette planten meer in Nederland en op de bedrijven die vorige maand betrokken waren bij een besmetting, zijn geen cicaden gevonden die Xylella kunnen overbrengen.

De NVWA heeft alle planten uit de besmette partij die door Portugal aan Nederland waren geleverd getraceerd. Op één van de twee Nederlandse bedrijven die planten uit de besmette partij hadden ontvangen, waren alle planten uit de levering nog aanwezig. Die zijn na inspectie op het ontvangende bedrijf onder toezicht van de NVWA vernietigd.

Planten geleverd aan buitenland

Van het andere bedrijf waren alle planten alweer geleverd aan het buitenland. De NVWA heeft de betreffende landen (Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië, de Russische Federatie en Zwitserland) geïnformeerd. Ook is duidelijk dat er geen planten uit de besmette partij in Nederland zijn verkocht aan particulieren of in Nederlandse tuinen zijn terechtgekomen. Er bevinden zich dus geen planten uit de besmette partij meer in Nederland.

Besmetting uit Portugal

De Xylella-besmetting kwam in Portugal aan het licht na bemonstering van de rozemarijnplanten. De NVWA kreeg vervolgens een melding. De besmette rozemarijnplanten zijn in de tweede helft van juli 2021 geleverd aan de Nederlandse bedrijven.

Lees het eerdere bericht NVWA vernietigt rozemarijnplanten met Xylella op de website van Greenity.