4 oktober 2019 Meer nieuws

Telen onder panelen zonnepark

Wageningen Universiteit & Research wil zonneparken ontwerpen waarin ook natuur en landbouw een plek krijgen. dat zegt kwartiermaker Jeroen Sluismans in het universiteitsblad Resource. 

Het nieuwe Solar Research Program is deze week begonnen. "Doel is om over 5 tot 10 jaar met beproefde nieuwe concepten te komen voor zonneparken", zegt Sluijsmans. Nu zien zonneparken er overal in de wereld vrijwel hetzelfde uit: terreinen met dicht op elkaar gepakte zonnepanelen, soms omzoomd met groen. "Niemand vindt zo’n park mooi", zegt Sluijsmans. "Ik denk dat er een kans is voor ons om te laten zien dat energieproductie, biodiversiteit en landbouw goed samen kunnen gaan, landschappelijk ingepast en gedragen door het publiek."

Nieuwe verdienmodellen

 

Sluijsmans denkt daarbij aan zonneparken, waar naast de opwekking van duurzame energie ook ruimte is voor landbouw en natuur. "Nu ontvangen boeren jaarlijks 5000 euro per hectare grond die ze beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dat is meer dan veel gewassen opbrengen. Als je dat geld nou eens besteedt aan combinaties van duurzame energie en gewasproductie, zou dat wel eens kunnen leiden tot nieuwe verdienmodellen."

Aardappelen telen onder panelen

Volgens Sluijsmans lopen over de grens al experimenten. "Aardappelen telen bijvoorbeeld onder zonnepanelen. De opbrengst daarvan is zelfs hoger dan normaal, omdat het microklimaat in de schaduw van die panelen is op hete zomerdagen beter dan in de volle zon." Hij wijst daarnaast op technische ontwikkelingen, zoals dubbelzijdige panelen die rechtop staan in plaats van liggen, en het gebruik van semi-transparante zonnepanelen.

Draaibaar en verticaal

Een deel van het te ontwikkelen Zonnepark Nergena van WUR wordt gebruikt als proeftuin voor nieuwe technieken. In het park wordt gevarieerd met de hoogte van de panelen en de ruimtes ertussen. Een klein deel van het veld wordt gebruikt om verticale panelen te testen en systemen van draaibare panelen die de zon volgen.  

 

Foto: CLM