26 juli 2021 Meer nieuws

WUR werkt aan thermotransport naar China

Wageningen Universiteit & Reasearch werkt aan een container waarmee leliebollen, groenten en fruit per spoor naar China zijn te brengen. De container met temperatuurregeling moet een onderdeel worden van de Nieuwe Zijderoute van Rotterdam naar China.

Met de reefer, zoals de container wordt genoemd, is het vervoer van temperatuurgevoelige waar via de Nieuwe Zijderoute een stap dichterbij, meldt het blad Agriprimeur. Het Belt and Road initiative is de formele naam van de route, die sinds 2016 ook voor Nederland in beeld is. Dat jaar verwierf de Chinese rederij Cosco een belang van 35 procent in de Euromax Terminal in Rotterdam. Nu wordt nog geen bederfelijke waar per spoor naar China gebracht, maar daar moet de WUR-container verandering in brengen. Het spoor zou een belangrijke concurrentie van scheepvaart en luchtvracht moeten worden.

PPS met Anthos

WUR werkt bij de ontwikkeling in een publiek private samenwerking (pps) nauw samen met Anthos, transportkoelspecialist Thermo King en containerbedrijf Unit 45. Naoogsttechnologie-expert Leo Lukasse van WUR legt uit: "In eerste instantie ligt de focus bij producten als bloembollen, uien en paprika, maar als transport met deze producten gerealiseerd kan worden, dan kan eigenlijk alles wat AGF (aardappelen, groenten en fruit, red.) betreft. In China is bijvoorbeeld een grote vraag naar leliebollen. Deze leliebollen zijn ontzettend temperatuurgevoelig. Bij transport van dit product mag het verschil tussen de warmste en de koudste temperatuur niet meer dan 3 graden bedragen, wat op zichzelf al een enorme uitdaging is, maar voor transport over de Zijderoute waar de buitentemperatuur onderweg uitschieters kent van -40 graden Celsius tot +40 graden Celsius al helemaal."

Uitdagingen

Hoewel druk wordt gewerkt aan de nieuwe reefer, is nog niet duidelijk wanneer de techniek klaar is voor de praktijk. Er zijn nog uitdagingen als de luchtstroom door de container en een duurzame manier om de koeling over de lange afstand constant te houden. De ontwikkeling is onderdeel van het grotere project 'Fresh on Demand', dat gericht is op verbetering van kwaliteit in groenten- en fruitketens met financiële ondersteuning van stichting TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.