6 juli 2021 Meer nieuws

Wolkbreuk stort uit over lelies in Dalfsen

Bij maatschap Van Hulzen in Dalfsen (Overijssel) wordt het spannend of de enorme wolkbreuk van zondagavond blijvende schade heeft gegeven aan de lelies. Zondagavond viel er op een perceel van 4,5 hectare in één uur tijd 106 millimeter.

Ongeveer één hectare van de 4,5 had het zwaar, want daar stond maarliefst 30 centimeter water op het land. Nadat de enorme plens water was gevallen is er tot 02.00 uur ’s nachts met man en macht gewerkt om greppels te maken en het water weg te pompen. Daarna was het meeste water ook snel weer van het land. “Maar de grond is nu wel 'zeikesnat' en het is nog aan het uitzakken”, aldus Erwin Van Hulzen.

De kweker geeft aan dat lelies maximaal 24 uur onder water kunnen staan, maar daarna stikken. Volgens Erwin van Hulzen in Dalfsen die lelies op contract teelt wordt over een week of twee duidelijk of er schade is en hoe groot die dan is. “Ik hoop dat het mee gaat vallen.” De kweker is er niet voor verzekerd.

Lijkt mee te vallen

De wolkbreuk was zeer plaatselijk en trof vooral Dalfsen. Rond het Overijsselse Hardenberg is het volgens Marcel Markhorst, voorzitter kring Noord en Oost Nederland bij KAVB, ‘redelijk goed gegaan met de regen’. Ook heeft Van Hulzen niet gehoord dat andere leliekwekers in de problemen zijn gekomen door de heftige regen.