11 oktober 2019 Meer nieuws

Wisseling in raad CNB

Arwin Bos (midden op de foto) is tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van CNB op 8 oktober benoemd als nieuwe externe commissaris. De akkerbouwer (35) uit Nieuw-Vennep volgt Kees van Arendonk op, die na 12 jaar niet meer herkiesbaar is.

Voorzitter Jan Menting van de RvC roemde de ‘coöperatieve kennis’ van Van Arendonk. “Integer, met een duidelijke mening en hart voor de zaak”, vatte Menting de aanpak van Van Arendonk samen. De scheidende commissaris vond het naar eigen zeggen ‘mooi geweest’. “Het verschil tussen aardappelen en bollen is groot, maar het ondernemerschap is hetzelfde in onze sectoren.” Hij benadrukte dat hij de betrokkenheid van de commissarissen de afgelopen jaren heeft zien groeien en dat stemt hem tevreden. Van Arendonk kreeg bloemen van Menting en CNB-directeur Leo van Leeuwen (foto onder).

Van advocaat naar akkerbouwer

Bos is van huis uit advocaat, maar besloot in 2013 terug te keren naar de Haarlemmermeer om daar akkerbouwer te worden. Hij vermarkt zijn frietaardappelen zelf en hij teelt enkele exclusieve aardappelrassen. Hij is vice-voorzitter van bietencoöperatie Cosun. “Cosun laat zien hoe belangrijk een coöperatie is voor de sector. Het maakt de sector sterker en in geval van de bieten leidt het tot een hogere uitbetaalprijs.” Hij neemt zijn juridische kennis en zijn ervaring met Cosun mee naar CNB. “Ik ben extern commissaris, maar met een agrarisch randje.”