13 juni 2018 Meer nieuws

Winnaars ‘Claire’s Delight’ en ‘Tigereye’ sluiten irisweken af

De grofbollige iris ‘Claire’s Delight’ van Iris Nova en de fijnbollige ‘Tigereye’ van Maveridge zijn de winnaars van de derde en laatste iriskeuring van de KAVB. De keuring op 11 juni luidde de laatste van de twee irisweken in bij CNB in Lisse.

Kop en schouders

Er waren vijf cultivars die volgens de jury met kop en schouders boven de rest van de grofbollige inzendingen uitstaken. Het ging om ‘Tania Australis’ van World Flower, Breezand, ‘Salvatore’ en ‘Daylight’ van Hommes Iris uit Egmond aan den Hoef, zaailing 12-070 en de uiteindelijke winnaar ‘Claire’s Delight’ (foto boven) van Iris Nova uit Heiloo.

Mooie, grote bloemen gaven de doorslag

De mooie, grote bloemen van ‘Çlaire’s Delight’, de heldere kleuren en prima stand gaven volgens de jury de doorslag. Een keur aan grofbolligen is geshowd. Inzender Veco uit Maasdijk liet behalve onder meer ‘Chopin’ ook ‘Hong Kong’ met vier mutanten zien. Veco kreeg een Gouden medaille voor de collectie.

Perfect in bloei

Maveridge International uit Sint Maarten stuurde onder meer ‘Montecito’, ‘Discovery’ met de mutanten ‘Discovery Sky’ en ‘Discovery Purple’ in. Iris Nova liet een aantal zaailingen en bijvoorbeeld ‘Park Avenue’ zien. Kwekersvereniging White Magic kwam met naamgenoot ‘White Magic’ naar Lisse. De collectie van World Flower met irissen als ‘Hong Kong’ en ‘Osaka’, stonden perfect in bloei, stelde de jury vast. Vorige week zijn ze neergezet in knop.

‘Bijzondere kleurstelling’

In de klasse fijnbollige irissen ging de strijd tussen ‘Tigereye’ van Maveridge International en de gele ‘Strongold’ van Hommes Iris. ‘Silvery Beauty’ van Maveridge is ook getipt vanwege de mooie grote bloemen. Door kleine beschadigingen, gingen de andere twee voor, oordeelde de jury. Uiteindelijk werd ‘Tigereye’ (foto onder) de beste. “Mooie bloemen, mooi groen blad, prima stand en een zeer bijzondere kleurstelling”, aldus de jury.

Meer fijnbollige irissen

De firma P.A.M. Klaver & Zn uit Anna Paulowna liet deze week ook een mooie collectie fijnbollige irissen in bloei zien, zoals ‘Bronze Queen’, ‘Coco Beach’ en ‘H.C. van Vliet’. Maveridge showde naast de winnaar onder meer ‘Autumn Princess’, ‘Red Ember’ en ‘Picasso’. Iris Nova en Hommes Iris lieten ook verschillende fijnbolligen zien.

Deze week nog irissen en pioenen te zien

De irissen zijn nog de hele week te zien in de mijnzaal van CNB in Lisse, samen met grote collectie pioenen. Een fotoverslag is te vinden op de Facebookpagina van de KAVB.