18 mei 2021 Meer nieuws

Weerstand tegen FloraHolland groeit

De aversie tegen het beleid van Royal FloraHolland stapelt zich op nu naast FloriNEE ook de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) en Flora Futura, de vakvereniging van professionele kwekers van bloemen en planten én de groothandelaren, vinden dat FloraHolland doordendert zonder dat zij inbreng hebben in de strategie van de veiling.

De VGB en Flora Futura zijn zo ontstemd dat ze alle overleggen met FloraHolland hebben gestaakt.

De VGB is boos over de manier waarop de veiling omgaat met de bezwaren die de handelaren hebben tegen het strategische beleid van FloraHolland. In april gaf de VGB in een gesprek met FloraHolland in haar presentatie 'een reikende hand' al aan mee te willen praten over segmentatie in het nieuwe beleid van FloraHolland. De handelsorganisatie vindt dat bij de onderwerpen Floriday, Floriway en Floripay ‘one size fits all’ niet past. Dat geldt voor de kwekerskant, maar zeker ook voor de koperskant, aldus de VGB.

CEO Steven van Schilfgaarde van FloraHolland liet de VGB echter in een brief weten dat de veiling niet afwijkt van haar strategie. Matthijs Mesken, directeur VGB: “Wij willen als VGB echt structureel met FloraHolland hierover aan tafel zitten. Nu worden zaken eenzijdig besproken en bepaald. De handel moet een stem krijgen in het beleid en de segmentatie. Zelfs intern, met de kwekers, heeft de veiling niet de juiste afstemming, zo blijkt.”

VGB eist inzicht in uitwerking

Mesken vindt dat de VGB de mogelijkheid wordt ontnomen om in het sectorbelang te werken. Ze eist daarom in een brief aan FloraHolland een schriftelijke reactie van de directie, de voorzitter van de Ledenraad en de voorzitter van de RvC. Zo wil de VGB onder andere weten wat de exacte plannen zijn met het veilbedrijf en eist ze meer duidelijkheid over Floriday. Mesken: “Wat zijn bijvoorbeeld de spelregels voor Floriday, maar ook: wat gebeurt er als de Floridaysite een keer opeens op tilt gaat? Ook moet veel meer worden gekeken naar het kostenmaker-kostendragerprincipe. Zo zijn er handelaren die vrijwel alleen voor de klok kopen en anderen vrijwel alleen online.”

Voor 1 juni wil de VGB de reacties binnen hebben. Tot die tijd staakt de VGB alle overleg met FloraHolland en ze vraagt dat ook van haar leden. Mesken laat weten nog niets te hebben gehoord van FloraHolland. "Het is tot nu toe ‘akelig stil’."

'Voer pas zaken in als alles klopt'

Flora Futura, een vakvereniging van tussen de 70 en 80 professionele kwekers van bloemen en planten én de groothandelaren, heeft ook een brief gestuurd naar FloraHolland. Ze ondersteunt daarmee de VGB en staakt voorlopig ook de samenwerking met FloraHolland. Voorzitter Frank Timmermans geeft aan dat Flora Futura en haar leden vooral veel waarde hechten aan de fysieke veilingklok. “Het heeft een etalage- en een sociale functie en de klok bepaalt nog voor heel veel producten de prijs, met name voor de niche-producten zoals zomerbloemen. Het zou zonde zijn als dit unieke systeem statisch wordt gemaakt.”

Het grootste probleem vindt hij echter dat er bij FloraHolland heel veel gaat veranderen en dat de veiling al zaken invoert zonder dat vooraf de kaders zijn gezet. “Het gaat te snel. Ze stopt met zaken, begint met nieuwe, maar de overgang is niet goed geregeld. Begin pas met invoeren als alles klopt, dat is eigenlijk onze belangrijkste boodschap, anders ontstaat er onherstelbare schade.”