5 maart 2021 Meer nieuws

Weer betere prijs voor tulpen

De tulpenprijs lag vorige week op de klok op veiling Royal FloraHolland rond de 25 cent en dat is nog een schatting ‘aan de veilige kant'. Daarmee is de prijs weer wat opgelopen. De kwaliteit verbetert, maar blijft toch minder dan verwacht.

Net als in week 8 lag in week 9 de tulpenomzet voor de klok minimaal 66 procent hoger dan dezelfde week vorig jaar. Dat komt vooral op conto van de flink hogere prijs, de aanvoer is slechts iets lager dan vorig jaar. Arjen Groeneveld, veilingmeester Royal FloraHolland in Aalsmeer: “De gemiddelde prijs ligt nu ongeveer 10 cent hoger ten opzichte van dezelfde week vorig jaar.”

Internationale Vrouwendag

De hausse in de inkoop vanuit de Russische markt voor Internationale Vrouwendag is nu wel geweest. Groeneveld daarover: “De KOA-klanten uit Rusland zijn afgelopen maandag zo’n beetje gestopt met inkopen. Echter, Nederlandse bedrijven kopen nog wel volop in om richting Oost-Europa te leveren en de handel naar bijvoorbeeld Berlijn koopt vandaag nog in; dat wordt maandag verkocht.”

Kwaliteit blijft iets achter

De kwaliteit van de tulpen voor de klok wordt volgens Groeneveld langzaam beter, maar het totaalbeeld blijft dat de bloemen gemiddeld lichter en korter zijn dan gedacht. “Iedereen ging ervan uit dat zo eind februari de kwaliteit wel zou verbeteren, maar dat blijft uit. Ik ga ervan uit dat we deze kwaliteit nog het gehele broeiseizoen houden.”

Compliment voor detailhandel

De veilingmeester geeft aan dat hij het goed vindt om te zien dat de detailhandel richting de markthandel en bloemisten ondanks de beperkingen die gelden toch goed doorloopt. “Ik vind dat een compliment waard. Deze handel en verkooppunten weten echt nog heel veel bloemen weg te zetten. Bloemenzaken komen met allerlei alternatieven, zoals webshops, abonnementen, meer bezorgmogelijkheden enzovoort. Het is dus zeker niet zo dat alleen de supermarkten de broeitulpenafzet redden. Die hoeven ook niet eens veel moeite te doen voor de verkoop.”