22 oktober 2021 Meer nieuws

‘Waterschap HHNK heeft steken laten vallen’

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft tijdens de wateroverlast half juni flinke steken laten vallen. Dat blijkt uit onderzoek, meldt het Noordhollandsch Dagblad op zijn website.

Het waterschap heeft zich vooral gericht op uitvoering. Hierdoor was de informatievoorziening beperkt, is niet direct opgeschaald en zijn buitenmedewerkers zwaar belast geweest. Ook de bereikbaarheid, zichtbaarheid en communicatie richting inwoners door HHNK lieten te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek door experts op het gebied van water- en crisisbeheersing van het waterschap, de TU Delft en COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Miljoenenschade

De schade was echter niet te voorkomen, aldus de onderzoekers. Ondanks de kritiek blijken gemalen en waterbergingen maximaal te zijn ingezet. De onderzoekers beschouwen de clusterbuien en overlast als ’stresstest’. Het is een waarschuwing dat zoiets door klimaatverandering in de toekomst vaker kan gebeuren.

Lees de eerdere berichten op de website van Greenity:

Lees online ook het artikel ‘Onbegrip voor HHNK na clusterbuien’ (pag. 21-23), dat verscheen in Greenity nr. 96 (2 juli 2021).