16 juli 2021 Meer nieuws

Weinig telers geraakt door Limburgse wateroverlast

Telers van bollen en vaste planten lijken weinig last te hebben gehad van de wateroverlast in Limburg. Verzekeraars krijgen wel schademeldingen, maar uit andere sectoren.

Hoe zuidelijker in Limburg, hoe natter. Dat betekent dat de lelietelers in het noorden van Limburg en in Noord-Brabant niet te kampen hebben gehad met enorme wateroverlast, zoals dat wel in het midden en zuiden van Limburg de afgelopen dagen het geval was. Dat is het beeld dat Sander Veldboer, voorzitter van de KAVB-kring Zuid-Oost Nederland, heeft van de situatie. “Er is bij de lelietelers in dit gebied tussen de 40 en 80 mm neerslag gevallen. Het is daardoor overal erg nat, maar percelen staan niet langdurig onder water. Wel hebben kwekers moeten pompen om overtollig water weg te krijgen.” Voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen gunstig. “We krijgen dit weekend zo’n 25 graden. Op de zandgrond waar wij zitten, droogt het dan ook wel weer snel op.”

Indirect gevolg van alle neerslag is dat in met name de tweejarige lelies de vuurdruk erg hoog is. “Daardoor zullen we wel moeten spuiten. Anders houden we het echt niet.”

Vasteplantenkwekers vooral in Noord-Limburg

Aad Vollebregt, voorzitter van de LTO Cultuurgroep Bomen Vaste planten en Zomerbloemen, heeft geen meldingen van leden gekregen. Hij verwacht dat het meevalt, want er zitten maar een paar vasteplantenkwekers in Limburg, met name in het noorden van de provincie en daar zijn geen overstromingen. “Ook de hevige regenval zal niet snel tot problemen leiden. De kwekers kiezen percelen uit waar het water goed wegzakt. Pas als vaste planten 24 tot 48 uur nat staan, wordt het een probleem.”

Percelen flink nat

Burger lelies & tulpen in Espel teelt lelies bij Hunsel in Midden-Limburg in de gemeente Leudal. Geert Burger heeft daar geen last van te veel water en heeft ook geen problemen bij anderen gehoord. “Bijna alle lelies in Limburg staan ook in het noorden van Limburg. Daar treedt geen water buiten de oevers.” Wel is het op zijn percelen in Hunsel flink nat geweest; zo’n 70 millimeter deze week, schat hij in. “Een paar keer 10 mm op een dag en gisteren nog 30 mm, maar dat gaat goed.” Extra alert met de vuurbestrijding is hij wel. “We spuiten intenser en gebruiken sterkere middelen.”

Kwekers langs de Maas maken zich zorgen

WAM Pennings in Noordwijkerhout laat canna’s op contract telen in het Limburgse Melderslo, onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas. Eigenaar Simon Pennings geeft aan dat dit gebeurt op de hoger gelegen zandgronden omdat canna’s nogal lastig te rooien zijn. De dreiging van het hoge water van de Maas is dus relatief beperkt. Zijn contractkweker heeft Pennings laten weten dat de beken en stromen in het achterland erg hoog staan, maar het waterschap stelt dat de stand met pompen binnen de perken gehouden kan worden. De bieten van de contractkweker langs de Maas moeten als verloren worden beschouwd, net als veel andere teelten. De contractkweker geeft aan dat kwekers die langs de Maas zitten, zich zorgen maken over de continuïteit van hun bedrijf. Zeker omdat het er nu op lijkt dat het rampenfonds zich vooralsnog tot Zuid-Limburg beperkt terwijl men nog niet weet hoe hoog het water in noordelijk Limburg gaat komen.

Weinig geclaimd bij Interpolis

Een rondje langs de verzekeraars maakt duidelijk dat er nog niet veel schade is geclaimd door Limburgse kwekers. Annemarie van Dam van Interpolis vertelt: “Tot nu toe lijkt het erg mee te vallen met schade bij onze klanten, er komen nauwelijks meldingen binnen. We hebben zelf ook een rondje gemaakt langs onze klanten en daaruit blijkt dat de schade, zowel in Nederland als België, beperkt lijkt. Overigens richten wij ons vooral op glastuinbouw en open teelten, maar niet op waterschade. Daarvoor is de bredeweersverzekering, en die hebben wij niet in ons pakket.”

Wel veel meldingen bij Vereinigte Hagel

Jan Schreuder van Vereinigte Hagel weet te melden: “Onze klanten in het gebied van Midden- tot Zuid-Limburg en in Oost-Brabant hebben te maken met flinke wateroverlast. Op sommige plaatsen is 150 mm in vier dagen gevallen. De gewassen staan onder water en beginnen te rotten. We krijgen veel meldingen van schade binnen.” De schade kan alleen worden vergoed voor ondernemers die een brede weersverzekering hebben afgesloten. “Met alleen een hagelverzekering kom je er niet in deze situatie.” Het is niet bekend of er onder hen telers van bollen of vaste planten zijn.

Niet veel regen meer verwacht

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Het hoge water verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie. Zaterdagavond bereikt het de omgeving van Venlo. Zondagochtend passeert het water Den Bosch.