22 juni 2021 Meer nieuws

Waterschade verwacht in het Noordelijk Zandgebied

In het Noordelijk Zandgebied werd afgelopen weekend dag en nacht gewerkt om het water weg te krijgen. Tulpen, narcissen, lelies, irissen en nog meer gewassen stonden met hun voeten in het water na hevige regenval. Het water is nu uit de paden, maar de vraag is hoe groot de schade zal zijn.

Teeltadviseur Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies geeft aan dat de wateroverlast per regio nogal verschilt. “Het loopt uiteen van zo’n 10 tot 40 millimeter in de Bollenstreek tot aan maar liefst 130 tot 150 millimeter regenval in het Noordelijk Zandgebied.” Doordat de dagen ervoor zo droog waren, had het Waterschap het waterpeil hoog gehouden en waren kwekers aan het beregenen. “Daardoor kon het water niet goed weglopen.”

Water weg krijgen

Een ronde door het Noordelijk Zandgebied afgelopen zondag (20 juni) gaf een tekenend beeld. Overal – haast op ieder perceel – waren kwekers bezig om het water weg te krijgen. Zo werden er geulen gegraven op een perceel van Botlha BV in Julianadorp. Daar stond het water tussen de lelies. Bij Boltha ziet het er dinsdag een stuk beter uit. Sjaak van den Berg laat weten dat er sinds maandagochtend geen water meer tussen de paden staat.

Direct gehandeld

Maandag (21 juni) heeft het nog geregend. Gelukkig voor de kwekers niet veel. “Dat was nog geen 5 mm. Daar hebben we geen last van gehad”, laat Van den Berg weten. “Met geulen op het land hebben wij het oppervlaktewater weggehaald. De rest van het water is via de drains weggelopen. Dit was mogelijk omdat wij de sloten leeg konden pompen.” Het is nog afwachten hoeveel schade het water heeft aangericht, maar Van den Berg verwacht dat de schade voor hun beperkt zal zijn: “Dat komt omdat we direct hebben gehandeld. Zonder ingrijpen zou de schade in de tonnen lopen.”

Extra pompen staan weer in de schuur

In de Belkmerweg (Burgerbrug) werd afgelopen zondag een extra dam geplaatst in een sloot die wordt omringd met land van Q.J. Vink & Zonen BV, J.G. Weijers, Blokker Bloembollen en Hopman Van Straten. Zo konden de kwekers eerst gezamenlijk de drainagesloot leegpompen, daarna pas de andere sloten.

Bij Hopman Van Straten zijn maandag de eerste extra pompen teruggebracht naar de schuur. Volgens Miranda van Straten staat er geen water meer op het land. “Er is vandaag (22 juni) weer gespoten, dus de trekker kan het land op”, laat ze weten. Ook voor hen is het nog afwachten of het water schade heeft veroorzaakt: “Dat zie je niet direct.”  

Twee keer onder water

Bij JG. Weijers zijn ze het hele weekend doorgegaan. Er is veel water weggepompt. Aan de Belkmerweg is het wel weer ‘oké’, maar het bedrijf heeft ook tulpen staan aan de Grote Sloot (Burgerbrug). Daar was de wateroverlast enorm. Op de Facebook-pagina ‘Je ben burgerbrugger' zijn filmpjes te zien van de wateroverlast. “Daar heeft het land twee keer onder water gestaan. Van vrijdagavond tot zaterdagavond en van zondagochtend tot zondagavond. De kans op schade is op dat perceel groot.” Op maandag was het water ook daar gelukkig uit de paden, maar de grond was bagger. Met andere woorden: het water was nog niet helemaal weg.

Bollen goed terug drogen

Wateroverlast voorkomen blijft lastig, weet Van Leeuwen. “Kwekers zijn altijd gefocust op de afwatering van hun perceel, maar daarmee kun je extreme regenval niet altijd het hoofd bieden.” De timing van de wateroverlast is ook nog eens slecht, want: “De tulpen staan op het punt om gerooid te worden en voldoende zuurstof is essentieel in het afstervingsproces. Het overvloedige water kan leiden tot verstikking, met name bij soorten die daarvoor gevoelig zijn, zoals ‘Debutante’. Het gevolg is waterrot.” Belangrijk is om na het rooien de bollen direct goed terug te drogen. “Na een paar dagen kun je de schade zien.” Ook voor de gewassen die net geplant zijn is wateroverlast een probleem. “Daarbij kun je problemen verwachten met grondgebonden ziektes, zoals Pythium.”

Meer foto's en video's zijn te zien op onze Facebook en Instagram-pagina.