12 september 2018 Meer nieuws

'Waterkwaliteit kan spuitresultaat sterk beïnvloeden'

Ondernemers moeten veel meer letten op het water dat ze gebruiken om te spuiten dan ze tot nu toe hebben gedaan. Die boodschap gaf adviseur Jan Paauw van GMN mee tijdens de drukbezochte open middag die 11 september op de locatie in Voorhout werd gehouden.

Hard water

Vooral de pH en de hardheid kunnen veel invloed hebben op het eindresultaat, aldus Paauw. Als voorbeeld noemde hij het middel Roundup, dat met hard water veel minder goed werkt dan met zacht water. Volgens Paauw werken de meeste middelen het beste bij een pH van 5,5 tot 6. Kraanwater heeft pH 7 en slootwater kan een nog hogere pH hebben. “Captan werkt optimaal bij pH 5 en als u in het dompelbad dus kraanwater doet, dan werkt captan minder goed.”

Veldspuit

Mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst liet een veldspuit zien waarop een pH-meter is ingebouwd. Deze meet permanent de pH van het water dat wordt opgezogen. Op basis van die informatie kan de ondernemer bepalen of het nodig is om een product toe te voegen dat de pH verlaagt. Dat wordt handmatig geregeld. De pH-meter kost 600 euro.

 

Meer over deze open middag is te lezen in Greenity 24 van 27 september.