30 november 2018 Meer nieuws

Wat houdt elk certificaat precies in?

Wat is nu precies het verschil tussen al die certificaten? Het platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten heeft daartoe een gemakkelijke tool op zijn nieuwe website gezet.

De nieuwe website is sindskort live en heet platformsustainabletrade.com. In de vergelijkingsmodule staan 9 certificeringsschema’s: namelijk de 4 van MPS: MPS ABC, MPS-natural-protected, MPS-ProductProof en MPS-GAP en de andere certificeringsschema’s zijn die van Groenkeur, PlanetProof (Milieukeur), gangbaar, biologisch en Global-GAP. Het geeft een globaal inzicht in de verschillen tussen certificeringsschema's.

Alle informatie bij elkaar

Met de module is het mogelijk de certificeringsschema’s te vergelijken. Bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming, bodem en besmesting, biodiversiteit en landschap, energie, water, afval en sociale aspecten. Ook staat informatie vermeld over de controles.

Lijst met gecertificeerde kwekers

Onderdeel van de site is ook dat kwekers zich op een lijst kunnen laten zetten waarop te zien is welk certificaat of welke certificaten ze hebben. Kwekers kunnen zich daarvoor aanmelden. Het overzicht met gecertificeerde kwekers bevat nu nog maar tien bedrijfsnamen van bollenbedrijven, maar de bedoeling is dat dit snel aanzwelt. Hiermee heeft de handel goed zicht in de gecertificeerde bedrijven.

In 2024 iedereen gecertificeerd

Op de site staan natuurlijk verder de ambities van het platform beschreven en staan de 20 deelnemende handelsbedrijven vermeldt. Het Platform Duurzame Handel gaat voor 100% gecertificeerde bloembollen en vaste planten in 2024. Het Platform stimuleert bollenbedrijven om zich te gaan certificeren. Het Platform voert overleg met de beheerders van de certificaten om zo de deelname voor de toeleveranciers te faciliteren.