9 september 2019 Meer nieuws

Warme nazomerkleuren in KAVB-keuringszaal

Midden september is er nog een verrassende hoeveelheid bol- en knolgewassen dat bloeit. In de KAVB-keuringszaal in Lisse was maandag 9 september een fraaie doorsnee daarvan te zien.

Neem bijvoorbeeld Cyclamen graecum (foto boven), ingezonden door Sjaak de Groot. Deze uit Griekenland afkomstige cyclaam bloeit nu volop en valt op door de grote, lichtroze bloemen. Ook C. africanum bloeit nu. Deze heeft aanzienlijk langere bloemstengels dat de meeste andere cyclaamsorrten. De Groot vestigde ook de aandacht op Acis autumnalis en Scilla lingulata. Deze is lichtblauw van kleur en er is ook een witte variant, die De Groot eveneens liet zien.

Gedraaid blad

T.J.M. Leenen liet Cyrtanthus spiralis (foto rechts) zien. Zoals de tweede naam aangeeft, gaat het hier om een soort waarvan het groene blad gedraaid is. Die eigenschap hebben meer Zuid-Afrikaanse bolgewassen, zoals Albuca spiralis, Strumaria spiralis en diverse soorten Gethyllis. De geshowde plant blijft relatief kort en heeft grote, roodoranje hangende bloemen. Met deze eigenschappen zou dit een mooie kamer- of potplant zijn.

Gevarieerde collectie Dahlia

P.J.M van Schie zette in Lisse een gevarieerde collectie Dahlia neer. Hij legde de nadruk op de zalmoranje ‘Labyrinth’ (foto linksonder), die een opvallende bloemvorm heeft. De bloembladen zijn breed en draaien iets. Uit ‘Labyrinth’ zijn inmiddels een rode en een meerkleurige variant voortgekomen, die Van Schie ook liet zien. Wat contrast betreft, is ‘Avignon’ een echte blikvanger. Deze cultivar is wit met paarse strepen. De bloemvorm doet sterk denken aan geplozen chrysanten. Weer anders van vorm is ‘Time for All’, wit met lila strepen, die juist lange, smalle, gootvormige bloembladen heeft.

Gloeiende kool

Kwekerij Davelaar liet drie kleurvarianten zien van ‘Emberglow’, hetgeen het Engelse woord is voor een gloeiende kool. Uit deze warmrode cultivar zijn twee kleurmutanten ontstaan, te weten ‘Orange Emberglow’ en ‘Yellow Emberglow’ (foto rechtsonder).

Ten slotte zorgde Vletter & den Haan voor een fraaie collectie lelies, met daarin onder meer de witte LO-hybride ‘Zagatti’, de wit met wijnrode ‘Yin’, de gele OT-hybride ‘Yamhill’ en de witte LLO 14-35. Deze laatste heeft trompetvormige bloemen.