10 september 2018 Meer nieuws

Warme nazomerkleuren in KAVB-keuringszaal

Met september op de kalender bevinden we ons in de periode waarin de zomer langzaam overgaat in de herfst. Het soms mooie weer geeft het gevoel van een nazomer. In de KAVB-keuringszaal zijn het allerlei gewassen die deze nazomer representeren en zorgen voor soms warme kleuren op tafel.

Neem de door Eric Breed geshowde Cyclamen graecum ssp graecum ‘Glyfada’. De Latijnse naam maakt de herkomst duidelijk: Griekenland. En wie goed bekend is in dit land, weet ook waar deze selectie met grijsgroen blad is gevonden: in Glyfada bij Attica. Brian Mathew trof deze in 1971 aan en deze selectie vormt een mooie aanvulling binnen deze species. Breed verrast ook met Strumaria watermeyeri (foto boven). Het geslacht Strumaria telt ruim twintig species, in kleur variërend van wit, lichtroze tot roze. De door Breed getoonde species is te vinden op het Bokkeveld Plateau bij Nieuwoudtville. Bijzonder is hier ook Narcissus x perezlarae, een hybride tussen N. miniatus en N. cavanillesii, die tot de herfstbloeiende species behoort.

Fraaie collectie Crocosmia

De warmte kwam ook af van de inzending van Kwekerij Davelaar, die vandaag nog een fraaie collectie Crocosmia kon laten zien. Dit betrof onder meer de grootbloemigen ‘Constance’ (foto rechts), ‘Christina’ en ‘Zeal Tan’. Nieuw waren hier enkele zaailingen met lange bloeiaren vol oranje tot oranjegele bloemen. Echt geel is Sternbergia, waar Chr. van der Salm enkele exemplaren op een hyacintenglas in bloei trok.

Fraaie vaste plant met herfstkleuren

Een van de fraaie vaste planten met herfstkleuren, is Sedum ‘Herbstfreude’, die juist in deze tijd zijn mooiste kleuren laat zien. Intens roze is Amarine ‘Amandi’ (foto linksonder), die nu volop bloeit en wordt geshowd door Agro Fleur uit Roelofarendsveen.

Ten slotte maakt Vletter & Den Haan indruk met een mooie collectie lelies, waaronder de gele OT-hybriden ‘Yamhill’ en QG 11-002 en de witte ‘Pulsar’ en S414-306 (foto rechtsonder).