21 januari 2019 Meer nieuws

Vroege narcis op tafel in KAVB-keuringszaal

Op de KAVB-keuring van 21 januari in de keuringszaal in het CNB-gebouw in Lisse waren krokussen, Helleborus, Scilla, Muscari, lelies en de eerste narcis te zien.

De kou remt een beetje af buiten. De eerste sneeuwklokjes en krokussen geven al kleur aan de tuin. Met de huidige temperaturen kunnen we daar wat langer van genieten. Maar wat vroeg is, komt ook vroeg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tweekleurige narcis ‘Spring Dawn’ (foto rechts) van Eric Breed. Deze laat nu al kleur zijn. Niet geheel verwonderlijk als ‘Rijnveld’s Early Sensation’ een van de ouders is. Deze kan in een milde winter al in januari bloeien. Breed laat vandaag ook Scilla haemorrhoides zien, evenals Narcissus romieuxii ssp albidus.

Normale bloeitijd voor Helleborus

Ook voor Helleborus niger (foto boven) is het nu de normale bloeitijd. André Weijers zette enkele exemplaren van deze vaste plant neer. Ook toonde hij Muscari ‘Alida’, die in de warmte in bloei was getrokken. Dat geldt ook voor de inzending van A.J. van den Berg, die Muscari ‘Alaska’ (foto linksonder) en ‘Flower Power’ showt.

Krokus met bredere en plattere meeldraden

Sjaak de Groot toont net als vorige week krokussen, waaronder opnieuw Crocus chrysanthus, maar nu met veel bredere en plattere meeldraden dan de selectie van vorige week. Ook zijn Crocus atticus en C. concinnus te zien. De laatste komt maar op enkele groeiplaatsen in Turkije voor.

Moderne leliecultivars

Op leliegebied is het Marklily dat indruk maakt met moderne cultivars zoals de LA-hybride ‘Reload’, de donkerrode Oriëntal ‘Bacardi’ en de witte OT-hybride ‘Lowland’ (foto rechtsonder).