3 juni 2022 Meer nieuws

Vreugdenhil Bulbs & Plants geschokt na beschuldiging uitbuiting Oekraïners

Vreugdenhil Bulbs & Plants uit ’s-Gravenzande heeft geschokt gereageerd op het bericht dat Oekraïense medewerkers bij hen worden uitgebuit. Het past niet bij wij ze zijn, zo laat het bedrijf weten in een statement op haar site.

“Die mensen maken momenteel al genoeg ellende mee, dus daar moeten we extra voorzichtig mee zijn.” Volgens Vreugdenhil Bulbs & Plants betreft het contracten van een groep Oekraïners die in Polen werken en tijdelijk voor hun Poolse werkgever bij hen werken. “Het bedrijf uit Polen waarvan we mensen krijgen, heeft een NEN-certificaat. Dit houdt in dat betalingen volgens de Cao Glastuinbouw zijn gegarandeerd en loonstroken worden nagekeken.” Misstanden over contracten passen totaal niet bij wie wij zijn, is te lezen in het statement. Het bedrijf heeft haar advocaat opdracht gegeven onderzoek te doen. Blijken de contracten inderdaad niet in de haak zijn, dan gaat ze geen nieuwe werknemers meer via dit bedrijf uit Polen inlenen.

Wurgcontracten

De uitbuiting bleek uit documenten die vakbond CNV in handen kreeg, en uit gesprekken van RTL Nieuws met Oekraïense werknemers die bij Vreugdenhil Bulbs & Plants werken, zo meldt RTL Nieuws. Ze vluchtten vanuit Oekraïne naar Polen en wilden vervolgens legaal werk vinden. De vrouwen kwamen uit voor het Poolse uitzendbedrijf Janpol en geven aan dat ze worden uitgebuit. Zo hebben ze te maken met wurgcontracten, aldus Henry Stroek van vakbond CNV Vakmensen. Er zouden verschillende boetebepalingen in het contract staan. "Er staat onder meer dat werknemers bij een overtreding van de regels gedeporteerd kunnen worden naar Oekraïne." Ook kunnen ze een boete van vijfhonderd euro krijgen als ze met de Nederlandse plantenkwekerij contact opnemen over arbeidskwesties.

'Blijf uitzenders controleren'

Glastuinbouw Nederland wil eerlijk werk met een eerlijke beloning. “Misstanden moeten met alle partijen die daar een bijdrage aan kunnen leveren worden voorkomen en bestreden. De huidige situatie op de arbeidsmarkt maakt het nog belangrijker dat het kaf van het koren in de uitzendbranche wordt gescheiden”, aldus Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland. De belangenbehartiger geeft aan dat ondernemers continue kritisch moet blijven en de uitzendende organisaties moet blijven controleren.

Reactie politiek

CDA, LPF en D66 in de Westlandse gemeenteraad willen van wethouder Varekamp (Mobiliteit en Economie) meer weten. Varekamp geeft aan dat arbeidsuitbuiting absoluut verwerpelijk is en keihard moet worden aangepakt. “Als gemeente zetten we daar samen met onze partners volop op in."