11 mei 2021 Meer nieuws

Vragen over planten? ‘Take a Seed’...

Op de internationale Fascination of Plants Day, woensdag 12 mei, komt er een ‘groene zetel’ op het Plein in Den Haag te staan. De stoel bestaat uit bloemen, planten, groenten en fruit.

Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten en plantwetenschap voor de samenleving: planten zijn belangrijk voor de voedselvoorziening en het welbevinden. De dag wordt sinds 2012 gehouden in inmiddels 52 landen in Europa en daarbuiten.

Stoel

Van 12 tot en met 9 mei worden vragen over innovatie rondom planten behandeld, met de drie meter hoge groene zetel als communicatiedrager. De actie draagt daarom de naam; ‘Take a Seed’. Het stoel is geïnspireerd door een van de meest gefotografeerde kunstobjecten ter wereld, de Puppy van Jeff Koons bij het Guggenheim museum in Bilbao.

Organisatie

Plantum, de branchevereniging voor planten en zaden, is de coördinator van de activiteiten in Nederland op deze dag. Ze wordt hierbij ondersteund door de WUR en 13 branches uit de land- en tuinbouwsector; zoals LTO Nederland, Anthos, Bionext, BO Akkerbouw, Glastuinbouw Nederland, Nefyto, GroentenFruithuis, HollandBIO, Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), De VBN (Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland), Nederlandse akkerbouw vakbond (NAV), Nederlandse aardappel organisatie (NAO) en Topsector TU.

Tweede Kamer leden op de stoel

De zetel wordt morgen, woensdag 12 mei, officieel 'geopend' door Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag en Karin Bloemen. Aansluitend hierop nemen diverse Tweede Kamer leden plaats op de stoel voor een kort interview over hun fascinatie voor planten. Een compilatie hiervan wordt getoond tijdens de online talkshow Take a Seed op 18 mei a.s. van 15.30 uur tot 16. 30 uur.

Online talkshow

Tijdens de talkshow gaat Jeroen Pauw in gesprek met gasten over plantenveredeling, innovatie, plantgezondheid, duurzaamheid en klimaat. De gasten zijn onder andere Louise Vet, hoogleraar ecologie, John van der Oost, biochemicus en hoogleraar microbiologie, Joris Thijssen, PvdA Tweede Kamerlid, Thomas Grosfeld, Manager Economie & Innovatie VNO-NCW, MKB Nederland en Cora van Nieuwenhuizen; minister van Infrastructuur en Waterstaat. Aanmelden voor deze talkshow kan via de site van Plantum.

Fotocredit: Linkedin Plantum