7 september 2021 Meer nieuws

Voorzittershamer ENA naar Henk Raaijmakers

Henk Raaijmakers is sinds vorige week voorzitter van de ENA, de European Nurserystock Association. Hij nam de voorzittershamer over van Jan-Dieter Bruns uit Duitsland.

Dit meldt de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten en Zomerbloemen. De ENA is de Europese overkoepelende organisatie van boomkwekerijorganisaties.

Nieuwe vice-voorzitter

De overdracht van de functie vond plaats tijdens de ledenconferentie van de ENA, die van 1 tot en met 4 september werd gehouden. Tim Van Hulle, die in Vlaanderen het bos- en haagplantsoenbedrijf Sylva heeft, is vice-voorzitter geworden. Hij neemt het stokje over van Raaijmakers, die sinds 2019 de vice-voorzitter van ENA was.

Het nieuwe voorzitterschap van de ENA door Raaijmakers was al langer bekend en gepland, maar kon vorig jaar niet ingaan omdat de zomerconferentie niet doorging. Die vond nu pas deze maand pas plaats in Beieren.

Fytosanitaire eisen en plantgezondheid grootste uitdagingen

In een eerder bericht van Greenity gaf Raaijmakers aan te verwachten dat het nieuwe voorzitterschap ongeveer één dag bestuurswerk in beslag neemt. Hij zei destijds over het nieuwe ENA-voorzitterschap dat de fytosanitaire eisen en plantgezondheid zijn grootste uitdagingen worden. “Die moeten zo georganiseerd zijn dat handelen mogelijk blijft en dat de import en export zo min mogelijk belemmeringen kennen”, aldus Raaijmakers toen.” Verder ziet hij het als een taak om de nationale organisaties binnen ENA zo veel mogelijk samen te laten werken binnen het project Green City.