20 januari 2020 Meer nieuws

Voorjaar klopt al op de deur van KAVB-keuringszaal

De eerste sneeuwklokjes staan al volop te bloeien. Dat is voor midden januari aan de vroege kant. En daar blijft het niet bij, zo was 20 januari in de KAVB-keuringszaal te zien. Krokussen, narcissen en zelfs al een eerste tulp van buiten gaven de tweede keuringsmaandag van 2020 kleur.

Op Blue Monday is het de kleur geel die alle gedeprimeerdheid verdrijft. Het is de centrale kleur in de inzending van Fa. H.M. Meeuwissen uit Voorhout. Tal van gele cultivars, jong en oud, stelen hier de show. Een van de blikvangers is de klassieker ‘Golden Harvest’ (foto boven), een trompetnarcis die al meer dan een eeuw meedoet. Het areaal is nu niet meer zo groot, maar vele jaren was dit de trompetnarcis bij uitstek. Ook nu nog is duidelijk waarom: als er iets is dat deze narcis uitstraalt, dan is het klasse en kracht. Fraai waren ook de cyclamineus ‘Englander’, de dubbele ‘Double Itzim’ en Narcissus obvallaris.

Krokus en iris

Jos Kuiper maakte indruk met twee krokussen, te weten de oranje C. vittelinus en de meerkleurige C. sieberi ‘Ronald Ginns’ (foto rechts). Dit is een relatief nieuwe selectie van C. sieberi, die donkerblauw als hoofdkleur heeft op de buitenste bloembladen en lilablauw op de binnenste bloembladen. Kuiper showt ook Iris reticulata ‘Kuh-e-Abr’, een naam die verwijst naar de plaats waar deze kobaltblauwe selectie werd gevonden: in een berggebied in Iran.

Muscari

Flower Power laat twee eigen aanwinsten zien van het gewas Muscari, te weten de wit met lichtblauwe ‘Alaska’ en de intens blauwe ‘Marleen’ (foto linksonder). Beide selecties vormen een mooie aanvulling op het bestaande sortiment voor potcultuur.

Tulp van buiten en Cyclamen

Ten slotte liet Sjaak de Groot Cyclamen persicum (foto rechtsonder) zien, die opvallend groter is dan de meeste species. Deze soort vormde een belangrijke genetische basis voor de cyclaam die al kamerplant wordt verkocht.

Ten slotte zette hij ook de eerste bloeiende tulpen van buiten neer. Het betrof Tulipa turkestanica. Volgens de inzender doen bolgewassen dit vaker. Een aantal planten bloeit vroeg, een aantal laat, en de meeste in de middenperiode. Deze vorm van risicospreiding zorgt ervoor dat er altijd wel een kans is op bestuiving.