30 april 2019 Meer nieuws

Volop voorjaarsbloeiers in KAVB-keuringszaal

Het warme weer rond Pasen zette de natuur snel in volle bloei. Zo ook de voorjaarsbloeiende bolgewassen. Maandag 29 april was dat goed te merken in de KAVB-keuringszaal in Lisse.

Een Speciale Narcissenkeuring op 29 april. Het ene jaar is dat geen probleem, het andere jaar wel. Na het warme weer van Pasen leek er al veel uitgebloeid. Daar was tijdens deze speciale keuring nog niet veel van te merken. Diverse inzenders maakten indruk met een mooie collectie narcissen. Dat gold bijvoorbeeld voor C.W. van der Hulst uit ’t Zand, die een mooie verzameling zaailingen liet zien in allerlei kleurcombinaties en vormen. Zo was zaailing KV 01-256 te zien, dubbel met de kleuren wit en roze. De grootkronige nr. 102 viel op door de sterk gekroesde cuprand. Nr. 84 (foto rechts) kreeg de eerste prijs voor de beste vaas, terwijl de gehele inzending als beste collectie werd aangewezen.

Poeticus-narcissen

Eric Breed liet een flink sortiment poeticus-narcissen zien, die van nature tot de laatbloeiende cultivars behoren. Daartoe behoren onder meer de aloude ‘Recurvus’, de dubbele witte ‘Santa Claus’, de wit met groene ‘Green Park’ en de bijzondere ‘Green Pearl’, die ogenschijnlijk helemaal wit is, maar in het hart wel het nodige groen heeft. Bijzonder was hier ook de gele ‘Minnowlet’, ontstaat uit een kruising tussen ‘Minnow’ en een spleetkronige, waaruit een meerbloemige gele spleetkronige is voortgekomen.

Sjaak de Groot maakte indruk met N. poeticus ssp helenicus, die als beste species werd aangewezen. Ook was hier ‘Keats’ te zien, evenals Allium jesdianum (foto boven).

Tulpen

Een aantal inzenders kwam met tulpen naar Lisse, onder wie S.B.J. Kerkhof uit Breezand. Zijn veredelingswerk leverde een collectie zaailingen op, waarbij veelkleurigheid troef is, zoals bij selectie 25 (foto linksonder). Ook Chr. van der Salm showde eigen aanwinsten, maar dan meestal in effen kleuren, zoals geel, wit, zwart, maar ook groen met paars. Van Haaster Vijfhuizen showde de dubbele paarse ‘Liaf’, terwijl Remarkable een witte zaailing showde met ‘Rhodos’ en ‘Yellow Purissima’ als ouders. Eric Breed liet een pioenvorm zien van ‘Akebono’, evenals klassiekers als ‘Zulu’ en ‘Louis XIV’. A. Verschoor Bloembollen uit Breezand trof in ‘Springgreen’ diverse mutanten aan met de combinatie wit en rood. Daaronder een roodroze gerande en een witte met allemaal rozerode streepjes.

Haarlems klokkenspel

Flower Power kwam naar Lisse met diverse aanwinsten van Muscari, waaronder ‘Marleen’ en ‘Blue Shine’ (foto linksonder). Edwin Visser showde Saxifraga granulata var. plena (foto rechtsonder), beter bekend als het Haarlems Klokkenspel. Ten slotte was André Weijers present met het lelietje-der-dalen in twee kleuren en een rijk bloeiende Clivia miniata.