8 juli 2019 Meer nieuws

Volop sieruien in KAVB-keuringszaal

Wie de hele zomer door wil genieten van kleur in de tuin, kan prima uit de voeten met sieruien. Maandag 8 juli was er in de KAVB-keuringszaal een heel mooi en gevarieerd sortiment uit deze groep te zien.

Dat deed bijvoorbeeld Marius Kesteloo, die naast de indrukwekkend lange Allium ‘Forelock’ (foto rechts) ook A. sativum var. ophioscordon liet zien. Deze variant van de consumptie-ui maakt met zijn stengel fraaie curves en heeft aan de top een spits toelopende bloeiwijze. Ook André Weijers nam een sierui mee: Allium sphaerocephalon, die opvalt door de dieppaarse kleur. Heel bijzonder is Allium pskemense, die Sjaak de Groot vorige week al liet zien, maar er nu nog steeds fris bijstaat. Opvallend aan deze soort is dat de stelen vol lucht zitten. De bloemkleur is wit.

Meer varianten van sieruien

Ook René Zijerveld zette enkele varianten van sieruien neer. De een was Allium cernuum, die opvalt door de licht hangende paarse bloempjes. Deze soort is zeer geschikt voor een droge, zonnige groeiplaats. Ook toonde hij A. senscens Zijerveld selectie. A. senescens doet het juist weer goed in open, vochtigere borders. Zijerveld bracht nog twee bijzonderheden mee. De een was Cardiocrinum giganteum met vraatschade door het leliehaantje, de ander was Allium flavum var flavum (foto linksonder), ook bekend als A. flavum var abbrevianum. De bloemen van deze ondersoort vallen op door de felgele kleur. Prima geschikt voor onder de heg.

Caloscordum

Nauw verwant aan Allium is Caloscordum neriniflorum, die De Groot ook meebracht. Belangrijkste verschil met Allium is het ontbreken van de specifieke uienlucht. De bloemen doen een beetje denken aan Brodiaea, zijn roze van kleur en stervormig. Dit bolgewasje is te vinden in het noorden van China. Fraai was hier verder Haemantus humilis subsp. hirsutus (foto rechtsonder). De geshowde variant komt uit de omgeving van Pretoria.

Helderwitte Ornithogalum

Fred. de Meulder kwam naar Lisse met een pot vol Ornithogalum narbonense (foto boven), die opvalt door de helderwitte kleur en de stervormige bloemen. Chr. van der Salm showde nieuwe aanwinsten uit het eigen veredelingsprogramma, waaronder een zaailing uit de middengroep wat lengte betreft met de kleuren geel en oranjerood. Ten slotte trok C. Steenvoorden de aandacht met de lelie ‘Okayama’, een witte Oriëntal.