9 juli 2018 Meer nieuws

Volop noviteiten in KAVB-keuringszaal

Wie vandaag, maandag 9 juli, de KAVB-keuringszaal bezocht, kreeg een mooi inzicht in wat er allemaal nog aan nieuws kan komen in de diverse bol- en knolgewassen en vaste planten. Zaailingen genoeg, aangevuld met andere veelal bijzondere gewassen.

Pardancanda in veelheid aan kleuren

Wat die laatste categorie betreft, is het de firma T.J.M. Leenen uit Voorhout die de aandacht trekt met een vaas vol Pardancanda (foto boven). Het betreft hier een hybride tussen Belamcanda chinensis en Pardanthopsis dichotoma. Beide Iridaceae komen van oorsprong uit China en zijn zodanig aan elkaar verwant, dat ze kruisbaar zijn. Het resultaat is een plant met lange bladeren die aan de steel zitten en bloemen die een veelheid aan kleuren en kleurcombinaties laten zien, zoals oranje, roze en geel. Leenen laat vandaag ook een bontbladige variant zien van Crocosmia. Een zeldzame variant, die echter wel aanvullend is, zeker als deze variant in de tuin wordt gebruikt.

Twee- en meerkleurige gladiolen

Chr. van der Salm zet nieuwe gladiolen neer onder nummer, waarbij vooral het aantal twee- en meerkleurigen opvalt. Een ervan is lila met geel (foto rechts), een ander warmrood met purper. Wie meer wil zien van het werk van Van der Salm, kan terecht aan Westeinde 14 in Noordwijkerhout.

Grote genetische variatie binnen Agapanthus

Nieuw zijn ook twee selecties van Agapanthus, ingezonden door J.M. Zwetsloot uit Voorhout. Beide zaailingen laten mooi zien hoe groot de genetische variatie binnen dit gewas is. Terwijl de ene zaailing, nr. 200924, (foto linksonder) over zeer forse bloemen met een lichtblauwe kleur beschikt, is nr. 201113 donkerder van kleur en veel compacter. De donkere bloemkleur is ook in de steel terug te vinden.

Flink aantal siergewassen te zien die op pot prima presteren

André Weijers laat de bezoeker een flink aantal siergewassen zien die op pot prima presteren, zoals Tulbaghia ‘Silver Lace’, Agapanthus praecox en ‘Donau’ en de potlelies ‘Classic Joy’ en ‘Sparklight’.

Eric Breed toont bijzonderheden zoals Tulbaghia violacea ssp macmasteri, genoemd naar de Zuid-Afrikaanse plantenkenner Cameron Macmaster, evenals Allium mairei en een lichtpaarse selectie van Freesia laxa.

Drie gevuldbloemige Triteleia’s

Kwekerij Flower Power zet drie zaailingen neer van Triteleia, die alle drie gevuldbloemig zijn. Naast twee lila selecties is er ook een paarse (foto rechtsonder) te zien. Ten slotte zet Marius Kesteloo een Allium neer die naast paars ook veel groen in de bloem heeft, evenals een nog ongenaamde gladiool uit Zuid-Afrika waar behalve geel ook bruin in de bloem is terug te vinden.