13 november 2020 Meer nieuws

VK plantenpaspoort mag in EU worden aangebracht

De Engelse overheid heeft afgelopen woensdag bekend gemaakt dat VK plantenpaspoorten de eerste zes maanden na 1 januari 2021 mogen worden aangebracht in de EU. Dat is nodig omdat de EU plantenpaspoorten na 1-1-2021 niet meer geldig zijn in het VK.

Volgens Eveline Herben, lobbyist voor VBN in Brussel, is dit goed nieuws voor de sector. “De logistiek wordt minder complex wanneer een VK plantenpaspoort aan het begin van de keten, dus bij teelt of handel in Nederland kan worden aangebracht.” Voorheen bestond de vrees dat de producten pas in het VK zelf konden worden voorzien van een VK plantenpaspoort.

Wel is het zo dat alleen naar de eerste bestemming in het VK transport, mag plaatsvinden met een EU plantenpaspoort als dat vergezeld is van een fytosanitair certificaat voor die zending. “Daarna moeten EU plantenpaspoort en fytocertificaat worden vervangen door een VK plantenpaspoort”, aldus Herben. Wanneer dus in Nederland al duidelijk is dat het product een VK plantenpaspoort nodig heeft, kan dat door de Nederlandse kweker of handelaar al worden aangebracht voorafgaand aan het transport naar het VK.

VK operator mag alleen uitgeven

De VK plantenpaspoorten moeten wel zijn uitgegeven door een ‘VK operator’ die geautoriseerd is door de inspectieautoriteiten in het VK om dat te mogen doen. De Engelse overheid heeft bepaald dat Europese partijen deze VK plantenpaspoorten niet mogen uitgeven, aldus Herben. Dat moeten VK operators zijn die geregistreerd zijn in het VK. Herben: “Dat betekent dus dat bijvoorbeeld de VK importeur zich moet aanmelden bij de inspectie-autoriteiten in het VK om geautoriseerd te worden om VK plantenpaspoorten uit te geven.” Hoe het daarna in de praktijk loopt, is nog niet helemaal helder. “Maar ik veronderstel dat een bestand gemaild kan worden en daarmee het VK-plantenpaspoort op het product kan worden aangebracht op dezelfde wijze als dat bedrijf dat doet met het EU plantenpaspoort.”

De versoepeling dat het VK plantenpaspoort al in de EU kan worden aangebracht, geldt tot 1 juli 2021. De Nederlandse lobby is er op gericht om na 1 juli wederzijdse erkenning van de plantenpaspoorten te hebben.