12 juni 2020 Meer nieuws

Vierdaagsegladiolen vinden hun weg

De afgelasting van de Nijmeegse Vierdaagse leek aanvankelijk een strop voor hoofdleverancier van gladiolen Theo Theunissen, teler in Heumen, maar de bloemen vinden nu op een andere manier hun weg op de markt. “Ik heb versteld gestaan van de kracht van de sociale media.”

Theunissen levert al sinds 1985 gladiolen voor de Vierdaagse, die dit jaar zou plaatsvinden van 21 tot en met 24 juli. De 300.000 bollen voor de gladiolen die na de finish worden uitgereikt, zaten net in de grond toen corona uitbrak. Aanvankelijk zat Theunissen er wel over in wat hij met de bloemen aan moest, maar door allerlei initiatieven raakt hij ze toch kwijt. “Door allerlei acties die zijn gedeeld op sociale media vinden de bloemen toch hun weg. Daar heb ik zelf niets aan gedaan, want ik doe niet aan sociale media, al vindt mijn zoon dat ik dat wel moet doen.” Een van de afzenders van berichten op sociale media was het bestuur van de Vierdaagse, dat deelnemers opriep om een bos gladiolen te kopen en die cadeau te doen aan bijvoorbeeld medewerkers in de zorg.

Alternatieve Via Gladiola

Daarnaast komt er een alternatieve Via Gladiola, de naam die normaal gesproken de St. Annastraat in Nijmegen krijgt ten tijde van de binnenkomst van de wandelaars op de laatste dag van de Vierdaagse. “In de oude papierfabriek in Nijmegen komt een drive-in waar mensen gladiolen kunnen kopen. Dan is er toch een beetje de beleving van de intocht”, zegt Theunissen. Verder zijn er enkele contracten met supermarkten. “Wat er eventueel overblijft gaat naar de veiling.”

Hoop op kwakkelzomer

De Vierdaagse betekent een jaarlijkse piek in de afzet van Theunissen. Daarna wordt het rustiger met de bloemenverkoop omdat mensen met vakantie gaat. Dit jaar is dat anders, maar Theunissen durft geen verwachting uit te spreken over het verloop van de rest van het seizoen. “Dat hangt vooral af van de temperatuur. Bij dertig graden koopt niemand bloemen en kan de frees erin. Dus ik hoop op een kwakkelzomer.”

Als de Vierdaagse volgend jaar kan doorgaan, zal deze plaatsvinden van 20 tot en met 23 juli.