13 september 2021 Meer nieuws

Vier KVBC-Awards toegekend

De keuringscommissie van de KVBC heeft 7 september na veldkeuring vier KVBC-Awards toegekend. Het gaat om vier nieuwe cultivars die zijn veredeld en ter keuring aangemeld door Alex Schoemaker Living Creation uit Boskoop.

Drie KVBC-Awards Zilver zijn toegekend aan Hydrangea paniculata ’LC NO8’ (Living Little Blossom), Hpaniculata ’LC NO11’ (Living Sugar Rush) en Hpaniculata ’LC NO14’ (Living Pink & Rose). Een KVBC-Award Goud is gegaan naar H. paniculata ‘LC NO12’ (Living Pinky Promise).

Goud

De H. paniculata ‘LC NO12’ (Living Pinky Promise) kan het best worden omschreven als een lager en compacter groeiende ‘DVPPinky’ (Pinky Winky), met de plantvorm van ‘Silver Dollar’. De plant groeit mooi compact en regelmatig, heeft een uitstekende vertakking, stevige takken en de witte bloemen kleuren prachtig donker rozerood bij uitbloeien. De donkere twijgen voegen nog wat meer kleurdiepte toe, aldus de KVBC-jury.

Drie keer zilver

’LC NO8’ (Living Little Blossom) is een compacte, regelmatig groeiende plant met stevige takken. De plant groeit niet al te hoog. Een opvallende eigenschap is dat ‘LC NO8’ goed te forceren is; het is mogelijk om rond eind mei/begin juni planten in knop te verkopen. De bloempluimen bestaan voor circa 75% uit steriele bloemen, die donker rozerood verkleuren. Goed als potplant te verhandelen.

’LC NO11’ (Living Sugar Rush) is een zeer regelmatig gevormde, breed vaasvormige tot bolronde plant. Hierdoor leent deze cultivar zich goed voor toepassing in plantvakken. De bladeren zijn wat lichter groen dan bij de andere cultivars. ‘LC NO11’ heeft de opvallende eigenschap dat de steriele bloemen niet roze(rood) verkleuren bij uitbloeien. Ze krijgen een zeer lichtroze gloed, maar de kleurindruk blijft wit.

Verschillende taklengte

’LC NO14’ (Living Pink & Rose). Is een duidelijk forser groeiende plant met vrij lange, zeer stevige takken. De plant lijkt het meest op ‘Renhy’ (Vanille-Fraise), maar heeft stevigere twijgen. Ook zijn de bloempluimen iets regelmatiger van vorm. In één plant verschilt de taklengte steeds, waardoor de bloempluimen op verschillende hoogtes tot ontwikkeling komen.