19 september 2019 Meer nieuws

‘Vervolg ecoproef lelie ROL mag groter’

De ecoproef van lelies die het Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) sinds 2016 uitvoert, mag een vervolg krijgen. Dat vonden zo’n twintig belangstellenden voor de presentatie van de resultaten over de periode 2016-2018, die donderdag 19 september in Lisse plaatsvond.

De schaal waarop de proeven worden gedaan mag groter en de inzet moet zijn om met zo min mogelijk milieubelastingspunten te werken. Er gaat een voorstel naar het Leliefonds en op 2 oktober wordt de knoop doorgehakt. 

Vergelijkbaar met gangbaar

Uit de resultaten van de jaren 2016-2017 en 2018 blijkt dat er verschillende producten zijn die een vergelijkbare opbrengst gaven ten opzichte van de gangbare lelieteelt. Vooral Crehumus, Vossen en Syngenta deden het in veel gevallen goed. In die drie jaren werden telkens de leliecultivars ‘Serrada’ (LA-hybride) en ‘Sorbonne’ (Oriëntal)  gebruikt.

Voorzitter Hans Kok van ROL zette de afgelopen weken alle gegevens uit drie jaar onderzoek bijeen en rekende ook nog eens door welke financiële consequenties de inzet van de toegepaste middelen had. De verschillen tussen de jaren waren nogal groot. Waar 2017 een positief saldo bij ‘Serrada’ liet zien, was dat in het droge en hete teeltseizoen 2018 bijna niet haalbaar. Bij ‘Sorbonne’ was in beide jaren sprake van een negatief saldo in de gangbare teelt.

Verschillen in resistentie

In de discussie werd duidelijk dat er meer inzicht nodig is in de verschillen in resistentie tussen de leliecultivars. Die informatie is er nu vrijwel niet en is wel nodig voor de toekomst. Van verschillende kanten werd benadrukt dat het aantal middelen alleen maar afneemt. Telers zullen dus ook zelf aan de slag moeten om te kijken wat er aan alternatieven bruikbaar is.