27 november 2019 Meer nieuws

Verpakkingsproef Van den Bos wordt vervolgd

Vorig jaar november berichtte Greenity over de proef die Van den Bos Flowerbulbs en Beekenkamp Verpakkingen waren gestart om de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen. Bij navraag blijkt dat de proef nog in volle gang is en dat er binnenkort een nieuwe pilot van start gaat.

Aanleiding voor de proef is de enorme hoeveelheid plastic die omgaat in het bollenvak: zowel in kratten als in plastic zakken waarin de bollen worden verpakt. “De afgelopen jaren zijn de kratten zonder verlies aan stevigheid zo’n 30% lichter geworden en dat levert een mooie besparing op”, vertelt Jan Barendse, duurzaamheidsspecialist voor Van den Bos Flowerbulbs. “Mogelijk ontstaan er op dit terrein nieuwe mogelijkheden. Zo hebben twee groepen studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam wat ideeën neergelegd die nog op haalbaarheid moeten worden onderzocht, zoals het opzetten van een wereldwijde poule voor kratten, en het gebruik van ander materiaal om het plastic te vervangen. Wij volgen die ontwikkelingen op de voet.”

Nieuwe pilot

Over de plastic zakken vertelt Barendse. “De proef met biologisch afbreekbare zakken wordt voortgezet tijdens het komende inpakseizoen. Alle zakken die in Nederland worden gebruikt, zamelen wij in en voeren we af. Dit kan als grondstof dienen voor hergebruik.”

Intussen heeft ook de provincie Zuid-Holland het initiatief genomen om een plasticverpakkingenproject op te zetten. “Daar doen wij ook aan mee, samen met producenten, een afvalinzamelaar en een recyclingbedrijf. Binnenkort gaat een pilot van start waarbij wordt onderzocht of het gebruikte plastic verpakkingsmateriaal recyclebaar is. Aan het plastic kleeft namelijk vaak nog wat restmateriaal van finnpeat en dat kan een probleem zijn.

Ook wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid.” Als deze pilot goed uitpakt, kan het interessant zijn voor de hele bloembollenbranche, stelt Barendse. “Dan kunnen we melden dat het bollenvak het plasticafvalprobleem heeft opgelost. Dat zou geweldig zijn.”