27 november 2020 Meer nieuws

Verleende voorschotten NOW 2.0 staan online

Het UWV heeft op zijn website online bekend gemaakt welke bedrijven voor de NOW 2.0 een voorschot op de tegemoetkomingen hebben ontvangen.

In het register is te zien welk voorschotbedrag de bedrijven in welke vestigingsplaats hebben ontvangen. In de lijst komen in ieder geval 28 bedrijfsnamen voor met daarin het woord ‘bloembollen’ en 5 bedrijven met ‘bulbs’. De bedragen voor deze bedrijven variëren van een paar duizend euro tot aan 223.736 euro.

Al 80 procent uitbetaald

De tweede aanvraagperiode NOW biedt werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten over de maanden juni tot en met september 2020. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90 procent, afhankelijk van het verwachte omzetverlies. Het voorschot dat UWV heeft betaald, is 80 procent van de berekende tegemoetkoming.

Het register NOW 2.0 met daarin de genoemde voorschotten kan in de loop van tijd nog wijzigen, aldus het UVW. Het wordt later ook aangevuld met de definitieve tegemoetkomingen. De definitieve bedragen kunnen ook afwijkend zijn van de berekende voorschotbedragen.

Transparant zijn over publiek geld

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is een subsidie die uit publiek geld wordt betaald. De overheid wil zo transparant mogelijk zijn over de besteding van publiek geld. In de regeling NOW staat ook vermeldt dat werkgevers die NOW aanvragen, instemmen met publicatie van bepaalde gegevens.

Van de NOW 1.0 is destijds ook online een lijst gepubliceerd met daarin de voorschotten. Van de definitieve tegemoetkoming NOW 1.0 volgt pas veel later een lijst, aldus een woordvoerder van het UWV desgevraagd. “Dat wordt wel volgend jaar.”