6 augustus 2019 Meer nieuws

Veninga weer stapje verder in lelies telen zonder middelen

Door zijn paden niet te spuiten maar te frezen heeft lelieteler Gert Veninga in Hijken weer een stap gezet in zijn experiment om lelies zonder middelen te telen.

Veninga kon een padenfrees lenen van collega Joling, die deze gebruikt in de pioenen. “Met de frees raak je alles mooi kwijt wat in het pad staat. Ook de grote onkruiden. Zo nu en dan gaat er ook wel eens een leliestengeltje stuk, maar dat is te overzien. Anders waren we ermee gestopt.”

Experiment van 1,5 ha

Veninga Hijken Bloembollen doet zijn experiment in 0,75 ha Helvetia en 0,75 ha Canberra. Het bedrijf heeft in die percelen geen volvelds onkruidbehandeling uitgevoerd, de bollen voor planten niet gedompeld en in het gewas geen virus- en vuurmiddelen gespoten. “Deze Oriëntals krijgen niet zo snel vuur, zeker met dikke maten. Met virus is het een ander verhaal; tests moeten straks uitwijzen hoe dat is gegaan.”

Reacties van collega’s

Veninga heeft nog geen reacties van collega’s gehad op zijn verhaal in Greenity nr. 46, die vrijdag 2 augustus is verschenen. “Misschien betekent dat dat ze het spannend vinden. En dat vind ik ook. Kijk, er zijn eerder middelen weggevallen en dan moesten we maar zien. Als dat weer gebeurt, heb ik in ieder geval al ervaring opgedaan.”

Voor de bollen uit het experiment heeft Veninga nog geen afnemer gevonden. “Een retailbroeier is nu bezig daarvoor afzet te vinden.”