20 mei 2022 Meer nieuws

Velt tevreden over samenaankoopactie biobollen

Via de samenaankoopactie van Velt zijn 650.000 biologische bloembollen besteld door 3.060 particulieren. Dat is wel een stukje minder dan vorig jaar, maar Velt is tevreden omdat in 2021 waarschijnlijk vooral meer werd besteld vanwege corona.

Op 8 maart dit jaar startte de actie en die loopt tot en met vandaag. Iedereen kan bestellen en leden van Velt krijgen 20 procent korting. Yacine Ryckebusch, die verantwoordelijk is voor de aankoopactie bij Velt, verwacht dat het aantal verkochte bollen via de actie nog wel oploopt richting 700.000, want de ervaring leert dat er op het laatst nog flink wordt besteld. Vorig jaar bestelden 4.300 leden bijna 1 miljoen bio-bloembollen.

Zekerheid

Velt had 950.000 biologische bloembollen voorbesteld bij Natural Bulbs, de niet verkochte bollen gaan nu weer naar het aanbod van Natural Bulbs. Ondanks het ‘overschot’ is Ryckebusch zeker niet ontevreden. “De afzet is weer gegroeid ten opzichte van het jaar 2020 toen er 600.000 bollen zijn verkocht.” Daarnaast zorgt de actie ervoor dat leden er zeker van zijn de bollen te hebben in het najaar. “Er is veel schaarste. Het voordeel is dat wij zo vroeg bestellen de mensen de bollen ook krijgen.” De verkoopprijzen lag voor een aantal bollen hoger, maar niet voor allemaal.

De meeste bollen waren tot het eind van de bestelperiode te bestellen, behalve de mix met botanische tulpen. Ook dit jaar kiezen leden veel voor Narcissus cyclamineus ‘Tête à Tête’ en de Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'. “Ook de alliums doen het goed.” In het najaar, vanaf oktober, worden de verkochte bollen uitgeleverd via de verschillende afdelingen van Velt.

Gemeenten

Velt verkoopt naast deze samenaankoopactie voor particulieren de biologische bloembollen ook aan onder andere gemeenten, scholen en andere organisaties. Ook zij kunnen de bollen aankopen met korting, maar kunnen dit nog tot eind september en doen. Zij doen dat rechtstreeks bij Natural Bulbs. In 2020 maakten 10 gemeenten daar gebruik van. In 2021 waren dat er 20, aldus Ryckebusch.