5 november 2018 Meer nieuws

Veiling verdient aan plastic tray

Journalistiek platform Follow the Money stelt dat Royal FloraHolland miljoenen verdient aan plastic wegwerptrays en dat milieuvriendelijke varianten buiten de deur worden gehouden. De veiling zegt productvernieuwing niet tegen te houden en noemt de vergoeding voor de trays 'redelijk’.

Uit het verhaal van Follow the Money blijkt dat de veiling niet overstapt op minder milieubelastend materiaal, omdat RFH zonder de inkomsten uit de vergoeding zelfs verlies maakt. Op iedere tray krijgt de veiling vier cent marge. In 2017 bedroeg de opbrengst uit emballage ruim 52 miljoen euro. Aan handelsprovisies haalde de veiling dat jaar 88 miljoen binnen. Verpakkingsmaterialen maakten ongeveer een zevende van de omzet van de veiling uit. De winst bedroeg 7,1 miljoen, maar zonder de emballage zou verlies worden genoteerd.

Omdat de veiling via het eigen keurmerk Normpack grip houdt op de gebruikte trays, kan RFH ook bepalen welke trays niet worden gebruikt. Een milieuvriendelijker product kreeg eerder wel het keurmerk, maar daar werd een maximum van 900 trays per kweker voor ingesteld. Ook zijn de trays zeer beperkt beschikbaar op de veiling, tot grote ergernis van de producent.

22 miljoen kilo

Waarom de veiling een ‘redelijke’ vergoeding van vier cent marge per tray rekent, wordt Follow the Money niet duidelijk. Inzamelen van plastic doet de veiling maar beperkt. In totaal wordt 7,5 procent gerecycled. De meeste trays en verpakkingen verdwijnen richting consument. De Plastic Soup Foundation protesteert al jaren tegen de tray en berekende dat het minimaal 22 miljoen kilo zou schelen als de trays hergebruikt of gerecycled worden.

Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt in het stuk dat de veiling haar machtspositie misbruikt. ‘Het zonder goede reden weigeren van een licentie voor andere verpakkingen, het zonder duidelijke onderbouwing vragen van geld voor het gebruik van verpakking en het tegengaan van productvernieuwing lijkt mij misbruik.’

Schadelijk

Volgens Vedder is het weren van goedkopere en betere alternatieven door de veiling schadelijk voor de consumentenwelvaart. ‘Het gedrag lijkt mij niet gerechtvaardigd, omdat de wildgroei aan goedgekeurde verpakkingen erop wijst dat efficiëntie van het transport niet werkelijk en consequent wordt nagestreefd.’

Er is twee keer onderzoek gedaan naar de impact op het milieu van het gebruik van de plastics. In 1996 concludeerde de Universiteit van Leiden dat een meermalig bruikbare tray beter is. In 2017 heeft de veiling zelf onderzoek laten doen, met dezelfde conclusie als resultaat. Toch blijft de wegwerptray volop in gebruik.