12 september 2018 Meer nieuws

Veiligheid moet top of mind worden

De campagne ‘Veilig op 1’ is vandaag in de stand van Stigas op de Agro Techniek Holland in Biddinghuizen gelanceerd. Het doel is dat ondernemers, werknemers en zogenoemde ‘erfbezoekers’ in alles wat ze doen op het bedrijf nadenken over de veiligheid.

Met een ambulance in de stand en grote spandoeken die zijn geplaatst op hekken worden bezoekers van de Agro Techniek Holland geattendeerd op de nieuwe campagne. De komende twee jaar gaan telers en kwekers de campagne ‘Veilig op 1’ op verschillende manieren merken. Zo kunnen ze een check doen waarmee duidelijk wordt hoe het staat met hun veiligheidsbewustzijn. Tijdens de beurs, die nog tot zaterdag is, kunnen ondernemers zich op het centrale veiligheidsplein (standnummer 3.26) voor deze check aanmelden en in gesprek gaan met de adviseurs van Stigas. Ook worden er nog andere zaken ontwikkeld voor deze campagne, aldus Stigas.

Uitzonderlijke ambitie

Met deze campagne wordt de intentieverklaring ‘Zero Accidents in 2020’, die afgelopen juni werd ondertekend, vertaald naar de achterban van de acht organisaties die de verklaring tekenden. Dit zijn de achterbannen van LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG (vereniging voor hoveniers, groenvoorzieners), FNV en CNV Vakmensen, VBNE (Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren), Fedecom (branchevereniging voor bedrijven in de Landbouwtechniek, Veehouderijtechniek, Groentechniek, Tuinbouwtechniek en Industrie & Intern Transport) en Nijhof-Wassink (vervoerder diervoeder). Stigas coördineert de activiteiten. Samen werken ze aan de ambitie: nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020.

Al 10 doden dit jaar

Volgens de organisaties moet het aantal dodelijke ongelukken in de agrarische en groene sector dalen. In 2017 gebeurden er 7 dodelijke ongevallen. In 2018 tot en met augustus al 10. Veel groter is het aantal ongelukken waarbij geen doden vallen, maar waarbij medewerkers wel gewond raken en daarbij wellicht tijdelijk of langdurig niet kunnen werken.