3 september 2018 Meer nieuws

Veel zomerbloemenkwekers 2 weken eerder klaar

De schade die de droogte in de zomerbloemen uit vaste planten heeft aangebracht, zit ‘m er vooral in het feit dat kwekers in een korte periode veel bloemen hebben gesneden en aangeleverd en dat ze hiervoor maar een matige prijs kregen. Doordat de oogst eerder op zijn eind loopt, missen kwekers de kans op goede nazomerprijzen.

Dat zegt Henk van den Berg, teeltadviseur van Teelt en bedrijfsadvies in vaste planten. De gewassen groeiden sneller door de stress waardoor ook de kwaliteit wat minder was. Van den Berg: “Kwekers die normaal tot half september dooroogsten zijn nu al bijna klaar. Ze missen dus zo’n 2 tot 3 weken.” De kwekers lopen hiermee de kans op goede prijzen in de nazomer mis. Naast de mindere prijs zijn er dit jaar veel meer kosten gemaakt voor het beregenen. Die kosten zitten ‘m in arbeid, in kosten voor diesel en het huren van apparatuur voor beregening van loonwerkers of het inschakelen van loonwerkers voor het beregenen.

Verschil in bedrijfsresultaat groot

Toch zegt Van den Berg dat het over het algemeen geen slecht jaar is geweest voor de zomerbloemenkwekers. Ze hebben een goede voorzomer gehad, zowel qua productie als prijs. Wel vermoedt hij dat het verschil in bedrijfsresultaat tussen de bedrijven dit jaar heel groot zal zijn. “Het loopt van hele goede resultaten tot hele slechte resultaten. Dat is maar helemaal afhankelijk van de periode waarin de piek van de productie heeft gelegen.”

Vermoeid en gestresst

De droogte is volgens de teeltadviseur puur overmacht geweest. Kwekers moesten er maar mee zien te dealen. “Tegen zoiets kun je je niet wapenen.” Van den Berg zag dat veel kwekers vermoeid en gestresst waren door het vele werk dat het beregenen van hen vroeg. Vaak waren ze er weken dag en nacht mee bezig. “Daar kwam bij dat ze overdag nog eens extra moesten aanpoten omdat alles sneller groeide. Daar bovenop hadden velen nog problemen om voldoende personeel te vinden.” Over dit onderwerp heeft Van den Berg de blog ‘vermoeide telers’ geschreven.

Meevaller

Een rustige nazomer is welkom voor de kwekers. Een meevaller is dat na de warme periode het weer niet ineens heftig is omgeslagen. Vreselijke onweersbuien met enorm veel regen die vaak een ander weerbeeld inluiden na hitte, bleven uit. “Dat is een meevaller geweest.”