11 maart 2019 Meer nieuws

Veel kijkplezier in KAVB-keuringszaal

Buiten kleuren steeds meer velden geel, binnen is al veel meer kleur te zien. Dat geldt in ieder geval voor de KAVB-keuringszaal in Lisse.

Daar zette Ludwig & Co een gevarieerde collectie Polianthes tuberosa op tafel. Door veredeling binnen dit gewas slaagde Huang Kuang-Liang van de Taipei Universiteit in Taiwan erin om meer kleur in dit gewas te krijgen. En zo kon Ludwig & Co de gele ‘Supergold’, de roze ‘Sensation’ en de dubbele roze ‘Pink Sapphire’ laten zien, die geteeld worden voor de bloemproductie in Afrika.

Collectie narcissen

Zeer fraai is de collectie narcissen van Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout, die onder meer bestaat uit ‘Mrs. Iwasa Masoko’, ‘Acropolis’, ‘Bantam’, ‘Castanets’, ‘Durango’ en ‘White Ideal’. Ook André Weijers laat diverse narcissen zien, waaronder ‘Hawera’, ‘Double Gold Medal’ en ‘Rip van Winkle’ (foto boven).

Bijzondere bloemvorm

De Goede Bloembollen laat Sprekelia formosissima (foto linksonder) zien, die altijd weer opvalt door zijn bijzondere bloemvorm. Ook toont dit bedrijf de azuurblauwe Ipheion uniflorum ‘Rolf Fiedler’.

Wijduitstaande bloemen

Eric Breed zet Bellevalia saviczii op tafel, een nauwe verwant aan Muscari, maar vaak wel forser van lengte en met meer wijduitstaande bloemen op de steel. Dat geldt in ieder geval voor dit soort, dat onder meer in Iran in de bergen voorkomt. Hij laat ook de vlammend rode Anemone fulgens ‘Grandiflora’ zien, terwijl Sjaak de Groot A. pavonina toont. Deze laatste soort komt voor in het Middellandse Zeegebied en komt in verschillende kleuren voor.

Meerstelige hyacinten

Nic. Dames presenteert een aantal selecties van meerstelige hyacinten, waaronder de blauwe 0501-05 (foto rechtsonder), een selectie waarbij uit één bol tot zes stelen komen. Dames heeft ook selecties in diverse tinten roze en rood.

Chr. van der Salm showt een aantal nieuwe narcissen, afkomstig uit de veredeling, en een heel licht zeegroene hyacint die gevuldbloemig is.