10 januari 2020 Meer nieuws

Vasteplantenkwekers willen één kleur recyclebare plastic pot

Vaste plantenkwekers zouden graag toe willen naar één kleur detecteerbare plastic pot die gerecycled kan worden. Hiermee willen zij een bonte kermis aan kleuren bij de retail en de handel voorkomen.

Ook wil de sector zo voorkomen dat bepaalde retailers in de toekomst een bepaalde kleur pot voorschrijven.

De reguliere P9’s die nu gebruikt worden in de vasteplantensector zijn zwart en er zit carbon in. Ze kunnen om die reden niet worden gedetecteerd door de afvalverwerking en gaan daarom de verbrandingsoven in. 

Mogelijkheden bespreken

De kwekers willen met elkaar een richting kiezen welke kleur de voorkeur heeft als recyclebare plastic pot, zegt Aad Vollebregt, voorzitter van de Cultuurgroep Vaste Planten. Een club kwekers die lid is van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten, aangevuld met wellicht wat Belgische kwekers, en verpakkingsproducenten komen komende week samen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Vollebregt verwacht dat het richting een grijze of taupe-achtige kleur pot gaat.

"Alle kwekers zijn ervan overtuigd dat we toe moeten naar een recyclebare plastic pot", aldus Vollebregt. Op den duur verwacht hij dat afnemers dat ook eisen. Een aantal grote kwekers heeft aangegeven af te willen stemmen welke kleur de toekomstige potten moeten hebben.

Zelf initiatief nemen

Vollebregt: “Eén kleur kiezen is nodig. Anders lopen we het risico dat bepaalde afnemers in de toekomst een bepaalde kleur gaan eisen. Dat is niet handig, want als kweker weet je vaak nog niet wie de afnemer is van je planten. Daarom is het goed dat we als sector zelf het initiatief nemen om met een uniforme kleur te komen.” Bovendien sorteert de sector zo wellicht voor op het feit dat de niet-detecteerbare zwarte plastic pot in de toekomst verboden wordt.

Volgend jaar in gebruik

Vollebregt denkt dat volgend jaar de nieuw gekozen kleur en recyclebare pot al veel gebruikt zal worden. “De pottenfabrikanten hebben aangegeven dat ze vrij snel kunnen schakelen. Dan is het alleen nog een kwestie van de restanten zwarte potten opmaken.”

De vasteplantenkwekers werken graag met plastic potten; ze zijn licht en goedkoop.