21 september 2022 Meer nieuws

Van Schilfgaarde voorziet 10 miljoen euro verlies

CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland voorziet een verlies van tien miljoen euro voor de veiling. Er is al 200 miljoen euro aan productie weggevallen.

Ook roept hij het kabinet op tot het stabiliseren van de energieprijs, om te voorkomen dat glastuinders verder in de problemen komen. Van Schilfgaarde deed zijn oproep in het Financieele Dagblad. Stabilisering van de energieprijs zorgt er volgens de CEO voor dat glastuinders weer kunnen plannen. Inkopen is nu onmogelijk, de energiemarkt moet gereguleerd worden en dat is niet aan de markt over te laten, stelt Van Schilfgaarde.

Verlies

De CEO meldt dat de veiling dit jaar al een verlies van tien miljoen euro oploopt en dat het verlies de komende jaren toeneemt. Een aantal tuinders met energie-intensieve teelten laten de kas leeg, waardoor de aanvoer met 15% kromp. Begin volgend jaar houdt de veiling rekening met 30 tot 50% minder bloemen en planten. De supers nemen ook 20 tot 30 % minder af. Inmiddels zijn al tuinders gestopt of zelfs failliet.