27 november 2018 Meer nieuws

Van den Bos en Beekenkamp testen afbreekbaar plastic

Van den Bos Flowerbulbs en Beekenkamp Verpakkingen werken er samen aan de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen. De komende maanden doet de bollenexporteur een proef met biologisch afbreekbare plastic zakken.

Jaarlijks verscheept Van den Bos ongeveer één miljoen kratten gevuld met leliebollen. De bollen worden in plastic zakken verpakt. Tijdens de verwerking van de oogst 2018 van het noordelijk halfrond zullen biologisch afbreekbare plastic zakken worden getest. De klanten van de exporteur ontvangen testkratten, die voor de herkenning groen gekleurd zijn.

Gekeken wordt of de plastic zakken de bewaring doorstaan en bestand zijn tegen temperatuur- en RV-verschillen. In september verzamelt Van den Bos de zakken bij de afnemers en test in Nederland of de zakken helemaal afbreken en composteerbaar zijn. Eind 2019 worden de eerste resultaten van de proef verwacht.

Verbruik plastic flink teruggedrongen

De afgelopen drie jaar heeft Van den Bos zich ook op andere manieren ingespannen om het verbruik van plastic te beperken. Met behulp van Beekenkamp is het gewicht per krat geleidelijk verlaagd, resulterend in een jaarlijkse besparing van ongeveer 300.000 kilo plastic in vergelijking met 2015. Verder worden geëxporteerde kratten zoveel mogelijk gerecycled in het land van bestemming.

Al het plastic vervangen

Van den Bos en Beekenkamp evalueren de optie om ingrediënten zoals gras toe te voegen aan de plastic mix. Ook wordt bekeken of al het plastic vervangen kan worden door een 100 procent afbreekbaar alternatief.